Albanci ne daju Srbima da održe Velikogospojinsku liturgiju, policija privela više osoba

Objavljeno: 28. 8. 2016 u 09:38h

Pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije (Rosu) sukobili su se jutros sa grupom od oko 200 Albanaca koji su se okupili na prilazu Mušutištu kod Suve Reke, blokirajući put kojim bi trebalo da u to selo stignu raseljeni Srbi na Velikogospojinsku liturgiju.

Pripadnici Rosu intervenisali su kako bi uklonili okupljene Albance, pri tome su upotrijebili i suzavac, a nekoliko lica je privedeno. Srbi su sa tri autobusa stigli na pet kilometara od Mušutišta, gdje ih je policija zaustavila.

Oni čekaju dozvolu za odlazak u selo jer su dobili garancije od policije da će biti bezbjedno sprovedeni do porušene crkve Bogorodice Odigitrije, na čijim bi temeljima trebalo da bude služena Sveta Velikogospojinska liturgija. Ranije je iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno da liturgiju u Mušutištu treba da služi jerej Slobodan Đorić uz sasluženja monaha iz Visokih Dečana.

Početak liturgije je bio najavljen za 8.30 časova. Iz Ministarstva za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova najavljeno je da će liturgiji prisustvovati ministar Dalibor Jevtić, koji bi zajedno sa raseljenim Srbima iz Mušutišta trebalo da stigne autobusom do temelja porušene crkve Bogorodice Odigitrije.

Albanci iz Mušutišta putem društvenih mreža pozivali su prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas od 7 do 22 časa svojim prisustvom spriječe dolazak Srba u Mušutište.

Služenje liturgije za danas je najavljeno i u Crkvi Uspenje Presvete Bogorodice u Đakovici povodom slave te srpske svetinje, a u organizaciji Udruženja Đakovčana.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/albanci-ne-daju-srbima-da-odrze-velikogospojinsku-liturgiju-policija-privela-vise-osoba/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])