Srpski student genije: Iz Novog Sada zaliva parcele udaljene 150 km i to SMS-om!

Objavljeno: 25. 8. 2016 u 13:17h

Student Fakulteta tehničkih nauka i poljoprivrednik Lazar Jovanović iz Novog Sada osmislio je sa svojim kolegom novi način navodnjavanja putem SMS-a.

Iako živi i radi u Novom Sadu, Lazar uspjeva da uzgaja lješnike 150 kilometara dalje, u Malom Zvorniku. Ipak, jednom mjesečno on obilazi parcele, tek da provjeri da li sve funkcioniše, dok ostatak vremena o njegovom imanju brine uređaj. Lazar ga pokreće i gasi slanjem SMS-a.

“Poslao sam SMS sistemu i on je reagovao, u skladu sa sadržajem poruke. Uključio je prva dva ventila koji će obavljati zalivanje, a ono će trajati 2 sata” – objašnjava Jovanović.

Kako funkcioniše sistem

Senzori koje je postavio šalju mu informaciju o vlažnosti zemljišta. Na cisternama se takođe nalaze senzori, kako bi znao koliko vode ima.

“Postoji mogućnost, recimo, da sistemu zadam komandu “start” i recimo, vrijeme zalivanja 60 minuta. Ako želim da zalivanje traje duže, na primjer 3 sata ja sistemu opet pošaljem komandu “start”, odvojeno 120 minuta i završi. Kada to vrijeme istekne sistem meni vrati SMS da je završio zalivanje, a sve to se podešava prema vlažnosti zemljišta. Vidimo koliko je zemljište vlažno, zaključimo da li treba više ili manje vode i prema tome se određuje trajanje zalivanja “- kaže Lazar.

Za uzgoj lješnika se opredjelio jer ne zahtjevaju mnogo pažnje, ali zato traže puno vode – oko 10 litara po stablu. Nije imao dilemu da li treba da uvede sistem za navodnjavanje jer je tako rod i do 30 odsto veći.

“Ovo je pilot projekat. To sam napravio prvenstveno za sebe, ali smo lansirali internet sajt, jer nam se dosta ljudi javilo sa velikim interesovanjem za ovaj sistem” – ističe Lazar.

Kako planira sljedeći njegov korak je da napravi potpuno automatizovani sistem, koji će sam određivati koliko vode treba da pusti.

Izvor: Srbijadanas

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srpski-student-genije-iz-novog-sada-zaliva-parcele-udaljene-150-km-i-to-sms-om/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot