Panika na Jadranu: Tri kita dužine oko 12 metara snimljena blizu plaže (Video)

Objavljeno: 25. 8. 2016 u 13:05h

U području ispred Rovinja pojavila se grupa od najmanje tri kita ulješura, a ljudi koji su ih zapazili, fotografisali su ih i snimali. Članovi Instituta za istraživanje i zaštitu mora “Plavi svijet” objavili su na Fejsbuku da su dobili fotografije kitova i upozorili na opasnost od njihovog nasukavanja.

“S obzirom da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubina preko 1.000 metara, u plitkom severnom Jadranu prijeti im opasnost od nasukavanja i smrt!” – saoštio je Insitut.

Kako bi im se osigurao siguran izlaz iz Jadrana, pozivaju se svi koji ih opaze da naprave fotografiju ili snimak, zabilježe smjer njihovog kretanja i vrijeme opažanja.

“Uprkos svojoj veličini, ulješure su za ljude bezopasne ako im se ne približavaju. S obzirom da su životinje vjerovatno iscrpljene, dezorijentisane i uznemirene jer se nalaze u izuzetno plitkom moru, molimo vas da im se ne približavate i ne proganjate ih kako svojim djelovanjem ne bi uzrokovali njihovo slučajno nasukavanje i smrt!” – apeluju stručnjaci Instituta.

Stručnjaci Instituta na svojim stranicama navode kako se ulješure danas rjetko pojavljuju u Jadranu, uglavnom u dubokom južnom djelu i u blizini Otrantskih vrata.

“Taman smo izašli iz vode kada smo primjetili nešto neobično na površini. Bilo je oko 18.30 sati kada smo ugledali najprije jednog a potom i ostala dva kita, svaki veličine oko 15 metara. Neverovatan je to prizor vidjeti gorostasne životinje. Bili su udaljeni milju zapadno od Rovinja,u blizini svetionika sv. Ivan na pučini. Predivno ih je bilo gledati kako uživaju, a od njih smo bili udaljeni samo 10-ak metara” – rekao je ronilac Darko.

Posljednja masovna nasukavanja ulješura u Jadranu zabilježena su 11.12.2009. godine u blizini grada Vieste na poluostrvu Gargano (Italija), gde je uginulo sedam ulješura i 12.9.2014. godine u blizini grada Vasto (Italija), gdje su uginule tri od sedam nasukanih ulješura.

Izvor: Srbijadanas

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/panika-na-jadranu-tri-kita-duzine-oko-12-metara-snimljena-blizu-plaze-video/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot