Drama u vrtiću: Vaspitačica spasila djevojčicu (2) sigurne smrti!

Objavljeno: 24. 8. 2016 u 10:18h

Mala Vasilisa Janković (2) ostala je živa samo zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti vaspitačice Marije Simić (27) i njenih koleginica iz vrtića “Čarobna kućica”.
Prava drama odigrala se u beogradskom obdaništu, kada je djevojčici naglo pozlilo i kada je gotovo prestala da daje znake života, srećom se nije pretvorila u tragediju.

Vaspitačica Marija priča o danu koji će joj zauvijek ostati u sjećanju.

“Roditelji su ujutru doveli blizance Vasilisu i Vladimira. Malo poslije doručka, dok sam spremala djecu da ih izvedemo napolje, koleginica me je pozvala i rekla da joj Vasilisa izgleda čudno. Pogledala sam je i primjetila da se njiše kao da je veoma pospana. Pipnula sam je i osjetila da je neprirodno hladna dok su joj sa čela kapale graške znoja.

Marija je pokušala da razbudi djevojčicu koja je u njenim rukama polako klonula.

“Najprije sam pozvala njenu mamu, a djevojčicu sam odnijela u kupatilo i umila je, nakon čega se ona malo razbudila. koleginica Ivana je odvela djecu napolje, a Jela i ja smo ostale sa Vaskom. Zamjenica direktora je zvala Hitnu pomoć, jer je djevojčica već tonula dublje u san”, priča vaspitačica.

Marija je držala dijete u naručju sve vrijeme ne dozvoljavajući joj da zaspi.

“Dozivala sam je: “Vaska, Vaska” da bi bar na tren otvorila oči, ali uzalud. Znala sam samo da ne smijem da se uplašim i da moram ostati prisebna. Skinula sam joj mokru haljinicu i brisala je peškirom. Uzela sam toplomjer i pomislila da ne radi kada se živa nije ni pomjerila. Premrla sam kada se na digitalnom toplomeru pojavila brojka 33,9”.

Marija i koleginica su na smjenu držale dijete, plašeći se da ne zaspi.

“Najprije je došao njen tata, dozivao ju je i ona je otvorila oči i pokušala da pruži ruke prema njemu. Međutim, nekoliko minuta kasnije, kada se pojavila mama Bojana ona je prestala da reaguje. Uzalud smo pokušavali da je probudimo, dijete je nestajalo u našim rukama”, priča Marija.

Narednih 10 minuta koliko je trebalo Hitnoj pomoći da stigne, prestravljenim ljudima djelovali su kao sati.

“Ni tehničar ni ljekar nisu mogli da joj nađu venski put, toliko su joj se vene povukle. Više od pet puta su pokušali da je ubodu. Donijela sam ćebe da je umotamo jer je već počela da pada u hipotermiju”, govori Marija sa suzama u očima.

Hitna pomoć je odvezla Vasilisu u kliniku u Tiršovoj maltene bez pulsa i disanja.

Mama Bojana ju je potom nazvala – u Tiršovoj su im rekli da su im donijeli polumrtvo dijete.

“Imala je hipotermiju i hipoglikemiju, šećer joj je bio 1,9. Oko nje se po prijemu stvorilo 10 ljekara u nevjerici. Tek kada su javili da se povratila, da će biti dobro mogla sam da odahnem”, priča mama.

Vasilisa je rođena sa hemangiomom na licu i imala je samo mjesec i po dana kada je počela da pije lijekove. Majka Bojana je rekla da je samo pravovremena reakcija Marije i koleginica, koje nisu dozvolile djetetu da zaspi i potpuno obamre, spasla život njenoj kćerkici.

“Vasilisa je provela cijeli vikend na intezivnoj njezi, ali sada se osjeća dobro i uskoro će kući”, kaže mama Bojana.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/drama-u-vrticu-vaspitacica-spasila-djevojcicu-2-sigurne-smrti/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])