Foča: Fasada pala na mjesto gdje se igraju djeca (Foto)

Objavljeno: 23. 8. 2016 u 15:53h

Betonski dio fasade sa zgrade u fočanskom naselju Ribarska obrušio se na mjesto gdje se najčešće igraju djeca, a samo pukom srećom niko nije povrijeđen.

Ovaj nemili događaj uznemirio je stanare i pokazao da oblast zajedničkog održavanja i funkcionisanja zajednica etažnih vlasnika (ZEV) nije zaživjela.

Stanari tvrde da hitno treba preduzeti sve kako bi dalje obrušavanje bilo zaustavljeno. Smatraju da zgrada treba da bude bezbjedna, ne samo za njene stanare, već i za prolaznike. Ističu da najviše strahuju za djecu koja se često igraju ispred zgrade.

FOČA1

“Čuli smo samo prasak. Kroz prozor smo vidjeli da je nešto palo, a prva pomisao je bila da je neko bacio nešto veoma teško. Kasnije smo se uvjerili da se obrušio dio fasade. Sreća pa u tom trenutku nije bilo nikoga ispred zgrade”, priča Danica Pajović dodajući da odmah nešto mora biti preduzeto kako bi se izbjegla tragedija.

Vlasnici poslovnih objekata koji se nalaze u zgradi kažu da je sličnih situacija bilo i ranije.

“Ispred moje radnje prošle godine su se više puta obrušavali dijelovi fasade. Žalila sam se, govorila sam stanarima da preduzmu nešto. Sada se opet to dešava, urgentno je da se riješi, jer neko može da nastrada”, kaže vlasnica prodavnice “Iris” Spomenka Krnojelac.

FOČA2

U ZEV-u kažu da će rješenje iznaći u dogovoru sa stanarima. U Odjeljenju za inspekcije opštine Foča ističu da zgrada u Ribarskom naselju nije jedini primjer dotrajalih fasada koje predstavljaju opasnost za prolaznike. Naglašavaju da je spisak žalbi zbog neodržavanja stambenih zgrada podugačak. Načelnik Odjeljenja Gordan Drakul kaže da će preduzeti sve mjere za koje su nadležni.

“Inspekcija je u prvom koraku nadležna da adekvatno obezbijedi mjesto kako se ne bi dogodilo da ponovo otpadne dio fasade i da se ugroze prolaznici. Drugi korak je da se izda rješenje ZEV-u da sanira oštećenje, jer su sva održavanja na zgradi u njegovoj nadležnosti”, rekao je Drakul i dodao da stare fasade predstavljaju veliki problem, jer mnogi stanari nemaju novca da ih saniraju.

U opštini Foča su registrovane 103 zajednice etažnih vlasnika, od čega je 101 u gradu, a dvije u naselju Miljevina. Međutim, mnoge od njih ne funkcionišu, a još ima zgrada u kojima ZEV nije konstituisan. Sve to otežava stambeno održavanje.

FOČA3

Ruglo

Dotrajale fasade, oštećeni krovovi i oluci na zgradama u opštini Foča, osim što svakodnevno prijete prolaznicima, predstavljaju i ruglo grada.

Nadležni u opštini kažu da je neodržavanje stambenog prostora sve izraženije, kao i nefunkcionisanje zajednica etažnih vlasnika.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/foca-fasada-pala-na-mjesto-gdje-se-igraju-djeca-foto/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot