Kineskinjama zlato, odbojkašicama Srbije srebro

Objavljeno: 21. 8. 2016 u 09:09h

Odbojkašice Srbije osvojile su srebrnu medalju na Olimpijskim igrama poslije preokreta Kine u finalu – 3:1 (19:25, 25:17, 25:22, 25:23).

Srpske dame su prevazišle očekivanja u Riju, ali su se očigledno istrošile na fantastičnom putu ka finalu i nisu na pravi način uspjele da se suprotstave čvrstoj Kini. Ekipa Zorana Terzića je u prvom setu ponovila igru koja je sa terena oduvala aktuelne šampione Evrope i sveta Rusiju i SAD, ali su pale u nastavku, što je Kina iskoristila da diktira tempo do kraja.

Da će posao za srpske odbojkašice biti teži u ovom susretu Kineskinje su nagovijestile čvrstom igrom na startu prvog seta – funkcionisali su i servis, i prijem, i blok. Ipak, nakon desetak poena izjednačene igre, Srbija je dodala gas i sjajnim odbranama otvorila prostor za Brankicu Mihajlović, Tijanu Malešević i Tijanu Bošković, koje su u nizu razbijale blok rivalki za “plus četiri” – 9:5.

Ritam igre i osmijesi na terenu su bili nalik onim iz prethodna dva meča, pa je ekipa Zorana Terzića imala i pet poena prednosti. Tek posle tajm-auta Kina je nekako uspjela da se konsoliduje i serijom od 4:0 uhvati priključak za 12:11. Ne i da preokrene, jer je odgovor sa druge strane mreže stigao brzo.

Srpske dame su počele da prave novu zalihu preko sjajnih servisa Milene Rašić, a zatim i da obezbijede “plus pet” nakon nemilosrdnog smeča i servisa Tijane Bošković – 18:13. Brankica Mihajlović se pobrinula da se na sličan način uđe u završnicu prvog dijela igre, koji je rutinski priveden kraju – 25:19. U prvom dijelu igre Mihajlovićeva i Boškovićeva su bile najefikasnije sa po pet poena (Tijana je imala jedan as), a Milena Rašić je čak tri poena osvojila iz servisa. Početak drugog seta je obilježila nešto brža igra, u kojoj su tempo diktirale Kineskinje.

Uz malo sreće i dobru odbranu došle su do 6:3, zatim i do 8:4. U igri Srbije tada nije nedostajao napad, ali se prvo dugo tražio pravi blok, da bi potpuno poremećen prijem ostavio mnogo prostora Kini da nastavi da gradi prednost. Potpuno razbuđene Kineskinje su tako u finiš seta ušle sa velikih osam poena prednosti (20:12), što im je bilo i više nego dovoljno da izjednače na 1:1. Ono što nisu uspijevale u drugom delu igre, igračice Srbije su konačno počele da “hvataju” na startu trećeg seta. Prijem je bio na mjestu, a napadi su se mnogo lakše otvarali.

Odjednom se Kina sve češće nalazila u defanzivi i samo zahvaljujući nekoliko izvrsnih poteza u odbrani je sprečila Srbiju da se odlijepi. Međutim, umjesto da konačno razbije odbranu rivalki, Srbija je nastavila da propušta šanse, a Kina je strpljivo sačekala svoju za mini seriju i prvu pravu prednost – 9:6.

Od tada, pa sve do završnice seta ekipa Zorana Terzića nije mogla da se trgne, dok je Kina velikom požrtvovanošću spasavala svaki naizgled lak poen i grabila ka vođstvu. Kao i u prethodnom setu, Kineskinje su takvom igrom stekle ubjedljivih 20:12

. Nada da slika na terenu može da se promjeni stigla je na servisu Stefane Veljković (20:17), a zatim je preko dugo odsutne Brankice Mihajlović i Milene Rašić prednost Kine skoro potpuno istopljena – 22:21.

Ipak, bilo je prekasno da se spreči preokret Kine – 25:22 za 2:1 u setovima. Kasno buđenje u trećem setu poslužilo je da se na početku četvrtog konačno zaigra ravnopravno sa raspoloženim rivalkama. Srbija je nekako iščupala i malu prednost od 7:5, a činilo se da je od rezultata mnogo važnije od toga bilo što su profunkcionisali i prijem i napad.

Međutim, način na koji se Kina branila od sredine drugog seta je i dalje tjerao odbojkašice Srbije da se bukvalno muče za svaki poen, dok je na drugoj starni sve izgledalo mnogo lakše. Taman kada bi Srbija upisala neku kontru i otvorila prostor za novi napad, Kina je uzvraćala nevjerovatnom odbranom i ponovo preuzimala rezultatsku inicijativu. Konačno, Terzić je promiješao karte na terenu, što je brzo dalo rezultat – preko Jovane Brakočević Kancijan je zatvorena mreža – 21:21, a uslijedila je igra živaca do kraja seta.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kineskinjama-zlato-odbojkasicama-srbije-srebro/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot