Žale se i turisti: Stomačni virusi haraju BiH

Objavljeno: 13. 8. 2016 u 11:19h

Stomačne tegobe sa simptomima poput povraćanja, dijareje, mučnine i bolova u predjelu abdomena, posljednjih dana se učestalo javljaju kako među građanima BiH, tako i kod turista koji borave u BiH.

“Radi se o stomačnim virusima, a pacijenti se javljaju sa različitim simptomima, kod nekih su prisutni samo mučnina i povraćanje, kod nekog povraćanje i proliv… Primjetili smo da imamo povećan broj takvih slučajeva kod osoba koje se vraćaju s godišnjih odmora, tako da je moguće i da prenesu taj virus s mora, jezera, rijeke…” – kaže Ružica Mitić, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Posljednjih dana u sarajevskoj Hitnoj pomoći zbog stomačnih tegoba lekarsku intervenciju zatražili su i brojni turisti iz Holandije, Slovenije, Italije…

“Imali smo i mnogo osoba iz arapskih zemalja, većinom iz Kuvajta, koje su zatražile našu pomoć. Oni su nenaviknuti na našu klimu i na veliku količinu vlage u zraku, kao i na način ishrane, i to im često stvara tegobe sa stomakom, probleme sa disanjem… “– kaže Mitićeva.

Vremenske (ne)prilike

Pojava stomačnih virusa, navodi ona, uobičajena je za ovo doba godine, a na cjelokupno stanje znatno utiču i nestabilne vremenske prilike i velike oscilacije u temperaturi vazduha.

“U terapiji kod ovakvih stanja uglavnom se daju kapsule ili tablete za zaustavljanje dijareje, uz neki od probiotika. Ljekari preporučuju čajnu dijetu – piti male gutljaje čaja uz dvopek, slane grickalice ili petit keks, te kuhani krompir ili kuhanu rižu. U apotekama se može kupiti i rehidracijska so koja služi za nadoknađivanje mineral” – objasnila je doktorica.

Stomačne tegobe obično prolaze nakon 3 do 4 dana, a ako potraju duže, potrebno je javiti se ljekaru.

Izvor: Blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zale-se-i-turisti-stomacni-virusi-haraju-bih/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot