Naučnici najavili pakao na Zemlji

Objavljeno: 12. 8. 2016 u 01:08h

Rekordne temperature zabilježene ove godine u zemljama od Maroka do Saudijske Arabije mogle bi da budu samo najava pravog „pakla na Zemlji“ koji tek dolazi, upozoravaju stručnjaci za klimatologiju.

Kako piše Vašington post, u decenijama koje dolaze Bliski istok će pogoditi ekstremne oskudice vode i temperature koje će biti gotovo nemoguće preživjeti.

“Ako se to dogodi, sukobi i izbjegličke krize biće mnogo teže od onih kojima smo svjedoci danas“, naglašava viši savjetnik UN za arapske zemlje Adel Abdelatif, koji godinama proučava uticaj klimatskih promjena na Bliski istok.

“Ukoliko temperature nastave da rastu, uslijediće daleko veći sukobi i izbjegličke krize u odnosu na ove koje danas imamo“, upozorava Abdelatif.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iraku su ovog ljeta zabillježeni rekordni toplotni indeksi (veličina koja je izračunata na osnovu temperature vazduha i njegove relativne vlažnosti), dok su i u okolini utvrđene dosad neviđene temperature. U Džedi u Saudijskoj Arabiji izmjerena su 52 stepena Celzijusa, u Basri u Iraku 54 stepena, koliko i u kuvajtskom Mitribahu. Ta mjerenja potvrdila je i Svjetska meteorološka organizacija, čime su službeno oboreni rekordi u istočnoj hemisferi.

Do 2090. godine u Persijskom zalivu će biti prevruće za život

Lokalne vlade već su sada proglasile obavezne službene praznike zbog vrućina. Usprkos tome, brojni zaposlenici odlaze na posao jer jedino tamo imaju klima-uređaje. Tokom dana, ulice glavnih gradova su potpuno prazne, a zbog vrućina stanovnici satima nemaju struje.

U časopisu Nature Climate Change nedavno je objavljeno da bi Persijski zaliv mogao do kraja vijeka ostati potpuno pust jer su simulacije na računarima otkrile da bi se dnevne temperature mogle početi penjati i do 77 stepeni Celzijusovih.

Ujedinjene nacije predviđaju da bi ukupan broj stanovnika u 22 arapske zemlje do 2050. godine mogao porasti na čak 600 miliona, što će dodatno otežati ionako pretešku situaciju.

Izvor: Kontakt radio

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/naucnici-najavili-pakao-na-zemlji/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot