Bolest kvrgave kože goveda će odnijeti milione KM ako se ne spriječi

Objavljeno: 12. 8. 2016 u 18:21h

Desetinama miliona maraka mjeriće se finansijska šteta po BiH, ukoliko se što hitnijom nabavkom vakcina protiv bolesti kvrgave kože goveda ne spriječi potencijalna epidemija, apelovao je juče Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS, podsjećajući na to da su posljedice višestruke.

Od momenta kada se potvrdi zaraza za jednu zemlju, upozorio je on, ona ima pravo dalje da nastavi izvoz i tržišnu saradnju samo u zemljama u kojima epidemija već postoji.

“Direktni gubici su oni po stado koje je zaraženo. Zatim, po proizvodnju, izvoz, ali i smanjenu potrošnju na domaćem tržištu, kako mesa, tako i mliječnih proizvoda. Dakle, govorim vam o šteti na nekoliko ključnih polja za funkcionisanje privrede i tržišta, te molim sve nadležne da što prije nabavimo vakcine. Ne smijemo sada pitati za njihovu cijenu”, upozorio je Usorac.

Sigurno je, dodaje on, da sve to sužava polje djelovanja i stavlja zemlju u poseban rang koji nije poželjan, podsjećajući na ionako skromnu ekonomsku moć BiH.

S obzirom na to da je epidemija krenula od Afrike, a stigla do Bugarske, Albanije, Crne Gore i Srbije, BiH ne treba naivno misliti da će je zaobići isti status, osim nade da će manje insekata prenosnika biti s hladnijim vremenom.

Inače, u BiH do danas nema prijavljen pozitivan slučaj, a s ciljem preventivnog djelovanja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je sve jedinice lokalne samouprave upozorilo na moguću pojavu bolesti kvrgave kože (BKK) i mjere prevencije.

“U RS nema bolesti kvrgave kože goveda”, saopštilo je juče Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Iz ovog ministarstva navode da su nakon prijavljene sumnje na bolest kvrgave kože u dva slučaja na teritoriji RS izvršeni pregledi životinja i uzeti uzorci, te da je jučerašnjim laboratorijskim nalazima u oba slučaja isključeno prisustvo virusa uzročnika bolesti.

“Mi smo već sada dobili informacije da će Evropska komisija donirati određenu dozu vakcina, koja je dovoljna za neka prva djelovanja koja bi eventualno uslijedila, s obzirom na to da nemamo nijedan slučaj potvrđen. Radimo na tome da, pored te isporuke, nabavimo još doza”, rekao je za “Nezavisne” Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Vlada RS je juče usvojila Informaciju o aktivnostima na prevenciji pojave bolesti kvrgave kože krava.

“Nakon obavještenja o pojavi ove bolesti u Srbiji i Crnoj Gori, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u saradnji s Inspektoratom RS, preduzelo je kontrole prometa životinja u pograničnom i unutrašnjem prometu od strane veterinarske inspekcije i policije, pojačanu kontrolu kretanja goveda i sprečavanje unosa goveda nepoznatog zdravstvenog statusa u stado/štalu”, napomenuli su nakon sjednice Vlade RS.

Šteta od bolesti u zemljama do kojih je stigla, mjeri se milionima maraka. Iako se meso i mlijeko mogu konzumirati jer ova bolest, koju prenose komarci, muhe i krpelji, nije opasna za ljude.

Da je govedo zaraženo, najlakše je prepoznati po visokoj temperaturi do 41 stepen, iscjetku iz nosa i oka, pojačanom slinjenju, te čvorićima na koži veličine i do pet centimetara.

“Ukoliko se bolest pojavi u stadu, ubijaju se sva goveda, država plaća odštetu, ali nikad ta odšteta ne može ni trenutačno nadomjestiti situaciju”, kaže Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede Hrvatske, koja je uvela preventivno vakcinisanje nakon što je dobila 30.000 doza.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bolest-kvrgave-koze-goveda-ce-odnijeti-milione-km-ako-se-ne-sprijeci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])