Žuti alarm zbog bolesti kvrgavih krava: BiH nema novca za vakcine!

Objavljeno: 8. 8. 2016 u 19:38h

Žuti alarm uključen je u BiH zbog epidemije bolesti goveda nazvanom „ kvrgavost kože“.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sazvao je u Sarajevu entiteske ministre i Brčko Distrikta kako bi se preuzele sve mjere zaštite domaćih grla.

BiH do sada nema ni jedan zabilježen slučaj oboljelih krava, ali epidemija je stigla uz samu granicu sa BiH. Hrvatska je danas počela sa vakcinacijom krava. BiH u proces vakcinacije, za sada, neće krenuti.

„U vakcinaciju će se ući ukoliko se u periodu koji je pred nama pojave prvi slučajevi na teritoriji BiH, u tom slučaju imali bi regionalni pristup, odnosno pristupili bi parcijalno vakcinaciji onih područja gdje se bolest pojavi”, objašnjava Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

BiH vakcine protiv bolesti goveda i nema. Nema ni 2, 5 miliona evra koliko bi koštala kupovina vakcina za registrovana grla u BiH. U borbi protiv ove bolesti, sve oči iz resornih ministarstava gledaju u EU.

„Da se odmah informišu nadležne institucije Evropske komisije, Evropske unije da se ide u susret traženju finasijske pomoći, jer svaka mjera ovdje, pogotovo kad se radi o vakcini, makar ona bila i ograničena, makar ona bila samo na mjestu žarišta, podrazumijeva velike troškove”, objašnjava Stevo Mirjanić, ministar privrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

„ Tu smo kontaktirali Evropsku komisiju i tražili jednu određenu količinu vakcina za hitne mjere, mislim da ćemo to uspjeti dobiti”, kaže Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Na današnjem sastanku dogovoreno je i formiranje Centra za praćenje situacije na terenima. Prvi put ova bolest pojavila se prošle godine u Grčkoj, a zatim u Makedoniji, Albaniji, Srbiji, Bugarskoj i Crnoj Gori.

Ruta kretanja bolesti, prema riječima ministra Šarovića, identična je sa rutom kretanja migranata koji dolaze iz Sirije, pa je velika vjerovatnoća da i bolest zaobiđe BiH.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zuti-alarm-zbog-bolesti-kvrgavih-krava-bih-nema-novca-za-vakcine/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])