Tri najveća čuda sa Ostroga: Ozdravili zahvaljujući molitvama

Objavljeno: 2. 8. 2016 u 18:12h

Manastir Ostrog spada među najposjećenije na Balkanu, a u njega dolaze vjernici svih religija iz svih krajeva svijeta kako bi pronašli vjeru i nadu.

Manastir Ostrog u Crnoj Gori je mjesto na koje se ljudi iz cijelog svijeta upute kako bi pronašli utočište i pomolili se Bogu, ali i pokušali da se izlječe. Oni se mole za svoju sreću i zdravlje, ali i svojih najmilijih. Čuda su moguća, a to i dokazuju priče koje kruže o ovoj svetinji.

Ostroški monasi su zabilježili preko stotinu čuda i ona se čuvaju u rukopisnoj zbirci manastira Ostrog. Neka od njih je sredio i objavio jeromonah Irinej Gavrilović i mi vam ih prenosimo u cijelosti:

“Jedan zanatlija iz okoline Nikšića bješe se teško razbolio. Ljekari na pregledu ustanoviše da je paraliza u punom stadijumu. Od toga nije bilo lijeka. Čovjek se bio sav sklupčao. Rodbina ga savjetovaše da pođe u Ostrog Svetom Vasiliju, ali je on to odmah odbio, jer bješe ateista, nevjernik. Poslije izvjesnog vremena, javi mu se Sveti Vasilije u snu i pozva ga da dođe k njemu u Ostrog pa će ga on iscjeliti. Pošto dugo porazmisli, ovaj čovjek najzad odluči, i pristade da ga ponesu u manastir. Došavši u manastir on se ispovedi i onu noć prenoći pod kivotom Svetiteljevim, gde su mu čitali molitve. Poslije kraćeg vremena sasvim je ozdravio, i iz zahvalnosti prema Svetom Vasiliju svome najstarijem sinu dao je ime Vasilije”.

“Vera J, mlada djevojka iz okoline Bara, po zanimanju službenica, iznenadno se razboljela 1950. godine, od nekog teškog nervnog rastrojstva i kao takva nije bila sposobna nizakakav posao.Zabrinuti roditelji vodili su je ljekarima na sve strane i tražili pomoć od najboljih specijalista-neurologa na klinikama u Beogradu i Zagrebu, ali, nažalost, bez uspjeha. Njeno zdravstveno stanje iz dana u dan naglo se pogoršavalo. Kada je već bila izgubljena svaka nada da će djevojka ikada ozdraviti, majka je odlučila da je, krijući od komšija, dovede u Ostrog, i da tamo potraži lijeka. Na put je krenula početkom zime iste godine. Sa velikom mukom su izašli od Donjeg do Gornjeg manastira. Djevojku je zahvatila neka iznemoglost i trzala se kao besomučna, u namjeri da se vrati natrag. Uz velike napore doveli su je do Gornjeg manastira, gdje joj je čuvar ćivota pročitao molitvu, namjenjenu za ozdravljenje ovakvih bolesnika. Tu noć prenoćili su u Gornjem manastiru. Sutradan, djevojka je osvanula potpuno zdrava, na veliko iznenađenje i radost svoje majke i svih prisutnih. Vratila se vesela i laka svojoj kući, i kroz nekoliko dana nastavila je svoj raniji službenički posao.”

“Kćerka jedne starije gospođe Grkinje iz Niša imala je teško oboljenje na plućima. Ljekarske intervencije počele su dosta kasno. Jedne večeri, dok je žalosna majka sjedila kraj teško bolesne ćerke koja je izdisala pod visokom temperaturom, od umora pade u kratkotrajan san. U snu joj se javi Sveti Vasilije Ostroški i reče joj da ne plače, jer će on iscjeliti njenu kćerku.

I zaista, ujutro je bolesnici bilo naglo lakše. Poslije novog pregleda, ljekari su na opšte čuđenje ustanovili da je bolesnica potpuno ozdravila. Majka Grkinja dobro je upamtila lik koji joj se javio u snu, i kada je zatim u crkvi vidjela ikonu Svetog Vasilija Ostroškog, prepoznala je da je to bio on. Ona i kćerka odale su duboku zahvalnost velikom Ostroškom Čudotvorcu”.

Izvor: Srbijadanas

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/tri-najveca-cuda-sa-ostroga-ozdravili-zahvaljujuci-molitvama/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])