Vojnici gladni i poderani i pored miliona u budžetu

Objavljeno: 29. 7. 2016 u 16:27h

Vojnici jedu lošu hranu i bore se sa njenim nedostatkom, uniforme su pred raspadom, a oprema koju koriste u katastrofalnom stanju i pored činjenice da vojni budžet premašuje 250 miliona KM.

Na katastrofalno stanje snabdjevenosti i materijalno-tehničke opremljenosti Oružanih snaga  BiH upozorili su juče članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH. Apelovali su na hitno otklanjanje problema kako bi bio spriječen sve veći odliv ljudstva i kako bi Oružane snage mogle da ispunjavaju zadatke zbog kojih postoje.

Komisija je zatražila od Ministarstva odbrane da u što kraćem roku, s ciljem poboljšanja materijalnog statusa vojnika i civilnih lica na službi u Oružanim snagama BiH i sprečavanja nastavka njihovog odlaska, dostavi Savjetu ministara na razmatranje neophodne prijedloge odluka, pravilnika i drugih akata i da donese interne akte. Poseban apel upućen je na poboljšanje snabdijevanja hranom.

Predsjedavajući komisije Sifet Podžić, koji je jedno vrijeme bio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, upozorio je da je u proteklih pola godine 150 ljudi napustilo Operativnu komandu Oružanih snaga.

“Samo iz pješadijske brigade u Čapljini otišlo ih je 26. Lako gubimo ljude koji profesionalno obavljaju zadatke. Članovi komisije su prilikom nedavne posjete Komandi 4. pješadijske brigade Oružanih snaga u Čapljini saznali da je prosjek starosti motornih vozila u ovoj brigadi 27 godina i da 60 odsto njih nije operativno. Logorska oprema stara je i dotrajala, nedostaju rezervni dijelovi za vozila i pitanje je mogu li se ona popraviti”, istakao je Podžić.

Upozorio je da je uočeno više nego zabrinjavajuće stanje u vezi sa snabdijevanjem, posebno hranom.

“Oružane snage rade vrlo odgovorno i profesionalno, ali im nije obezbijeđena prava logistika. Nedostaju mlijeko, mliječni proizvodi, voće, povrće, začini i drugo. U posljednje vrijeme nabavljeno je nešto ribe i malo mliječnih proizvoda. Jednoličnom ishranom se direktno krši pravilnik o ishrani, a u isto vrijeme nagomilane su zalihe konzervi, kojima već prolazi rok upotrebe. Od nabavljenih 308 tona konzervi, izvjesna količina mora biti otpisana ili donirana zbog isteka roka upotrebe. Ako pitanje snabdjevenosti hranom i materijalni status vojnika ne budu riješeni, možemo vrlo lako izgubiti najveći resurs Oružanih snaga, a to su ljudi”, kazao je Podžić.

Član komisije Dušanka Majkić konstatovala je da nije prvi put da se raspravlja o problemu javnih nabavki u Oružanim snagama i da se na neodgovarajući način troši javni novac.

“Nevjerovatno je da hrana predstavlja problem. Za veći dio od 308 tona kupljenih konzervi ističe rok i te količine će biti donirane ili otpisane. Pitanje je ko je i na koji način vršio nabavku, a vojska je gladna. Problem je i zastarjela oprema, nema ni radnih uniformi, vojska će nam uskoro hodati u poderanim uniformama”, rekla je Majkićeva, upozorivši da se problemi sa nabavkama ponavljaju iz godine u godinu i da ne postoji dokaz da će se to promijeniti.

Članovima komisije se obratila ministar odbrane Marina Pendeš, koja je konstatovala da je zadovoljan vojnik preduslov za izvršavanje zadataka.

“Početkom godine usvojen je plan nabavke na osnovu kojeg se raspisuju tenderi, ali nismo zadovoljni njegovim sprovođenjem jer ima opstrukcija”, istakla je Pendeš i dodala da je revizija finansijskog poslovanja Ministarstva odbrane za prošlu godinu ipak pokazala značajan napredak, iako se određene preporuke ponavljaju.

Komandant NATO štaba u BiH general Žizel Vilc kazala je da su ugovori za nabavku hrane, rezervnih dijelova i drugih potrepština urađeni na vrijeme, ali da sistemski problemi utiču na kašnjenje njihove realizacije.

“Iako Ministarstvo odrane iz perspektive NATO-a ima ograničen budžet, briga o vojnicima treba da bude u fokusu”, kazala je Vilc.

Komandant EUFOR-a, general-major Fridrih Šreter, naglasio je da su vojnici spremni da rade u najboljem interesu svoje zemlje, ali da institucije treba da obezbijede da sistem funkcioniše.

Raport o nabavkama

Komisija je primila k znanju informaciju Ministarstva odbrane o realizaciji operativnog plana za unapređenje sistema javnih nabavki.

Sifet Podžić je podsjetio da je Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost u aprilu održala tematsku sjednicu posvećenu problematici javnih nabavki i da je tada zaključeno da ih Ministarstvo odbrane tromjesečno informiše o realizaciji operativnog plana i plana za unapređenje sistema javnih nabavki. Komisija je juče obavezala Ministarstvo odbrane da nastavi sa podnošenjem raporta.

Helikopteri

Član komisije Hazim Rančić kazao je da je novac za remont helikoptera odobren.

“Taj posao iz godine u godinu stoji zbog problema sa tenderima”, kazao je Rančić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vojnici-gladni-i-poderani-i-pored-miliona-u-budzetu/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot