Zaustavljen nezakonit put za povećanje akcize

Objavljeno: 28. 7. 2016 u 16:57h

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH odgodila je juče izjašnjavanje o predloženim izmjenama Zakona o akcizama u BiH i umjesto toga zatražila da se o tome u najkraćem roku izjasni Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Članovi komisije su zatražili od rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta BiH produženje roka od 30 dana za dostavljanje mišljenja o ovom zakonskom prijedlogu. To praktično znači da se o akcizama neće raspravljati na sjednici Predstavničkog doma zakazanoj za ponedjeljak i da će ova vruća tema sačekati povratak poslanika sa jednomjesečnog godišnjeg odmora. Zbog izmjena Zakona o akcizama predložene su i izmjene Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Problem sa usvajanjem izmjena Zakona o akcizama, čije izmjene je prethodno podržao Upravni odbor UIO, nastao je jer je pretrpio ogromne promjene u Savjetu ministara BiH i zatim takav upućen na usvajanje u Parlament po hitnoj proceduri, što znači da poslanici nisu mogli unijeti ni najmanju izmjenu. Savjet ministara je predložio izmjene Zakona o akcizama BiH kojim je predviđeno povećanje nameta na gorivo i auto-gas za 15 feninga po litru. Upravni odbor UIO predložio je, međutim, da budu povećana i akciza na pivo, alkoholna i bezalkoholna pića, ali to nije usvojeno u Savjetu ministara. Kako bi intervencije ministara prošle bez otpora predložio je da izmjene zakona budu razmatrane u hitnom postupku, ali je to spriječeno u Parlamentu.

Na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH poslanik SNSD-a Dušanka Majkić je tražila da pitanje akciza bude skinuto s dnevnog reda, jer za predložena rješenja ne postoji saglasnost Upravnog odbora UIO. Na kršenje zakona upozorio je potom i ministar finansija RS i član Upravnog odbora UIO Zoran Tegeltija, navodeći da je prekršen zakon, jer iza predloženih izmjena ne stoji Upravni odbor UIO.

Majkićeva je juče ponovila da su prijedlogom koji se našao u Parlamentu prekršeni zakoni, budući da se Upravni odbor UIO nije izjasnio o predloženom rješenju.

“Time se ruši sistem indirektnih poreza u BiH”, upozorila je Majkićeva podsjetivši da je Upravni odbor UIO jedini ovlašćen za predlaganje politika u oblasti indirektnih poreza, a da je to u ovom slučaju učinila sama UIO.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a rekla je da su iz prijedloga zakona izbrisane akcize na pivo, alkoholna i bezalkoholna pića jer entitetske vlade nisu restrukturirale zdravstveni sistem, što je predviđeno reformskom agendom.

Za Salka Sokolovića iz SDA način na koji se pokušava obezbijediti dodatni novac za izgradnju putne infrastrukture nije dobar, a protivljenje predloženom povećanju akciza izrazio je i Damir Bećirović iz DF-a.

Predsjedavajući Komisije za finansije i buyet Predrag Kožul iz HDZ-a BiH tvrdi da se ne radi o povećanju od 15 feninga po litru goriva, već o 17,5 feninga kad se uračuna i PDV.

“Taj set zakona je dio reformske agende. Nije sreća dovesti procese do poskupljenja, ali moramo znati da novac ne ide u javnu potrošnju, već za razvoj. To je nužno za izgradnju koridora 5C”, rekao je Kožul, koji je dodao da će ova stranka podržati zakone, jer su oni nužno zlo.

Ministar finansija i trezora BiH i predsjedavajući Upravnog odbora UIO Vjekoslav Bevanda ustvrdio je da prilikom predlaganja izmjena zakonskih rješenja nisu prekršene procedure.

“Činjenica je da prijedlog Upravnog odbora nije istovjetan prijedlogu Ministarstva finansija i trezora, jer nije bilo saglasnosti o obezbjeđivanju dodatnih sredstava za finansiranje fondova zdravstva”, rekao je Bevanda u obraćanju članovima komisije.

Bevanda je kazao da je dogovor entitetskih premijera, uz povećanje akciza od kojih će prihod ići za izgradnju puteva, predviđao i rast akciza od kojih bi novac bio utrošen za reformu zdravstvenog sistema.

“Prijedlog Upravnog odbora UIO sadržavao je oba ova segmenta, ali u Savjetu ministara nije bilo saglasnosti za to. Taj prijedlog je korigovan i utvrđen je prijedlog koji je upućen u parlamentarnu proceduru”, rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, to ne znači kršenje zakona i procedura jer Upravni odbor UIO predlaže politiku indirektnog oporezivanja, ali je na prijedlog UIO utvrđuje Savjet ministara BiH.

Ulaganja

Vjekoslav Bevanda je izrazio nadu da će Parlament BiH usvojiti predložene izmjene Zakona o akcizama.

“To je uslov za nastavak izgradnje Koridora 5C i deblokiranje sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih investitora”, rekao je Bevanda.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zaustavljen-nezakonit-put-za-povecanje-akcize/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])