Vojska nema radnu uniformu, mora da baci 308 tona konzervi, a vozni park je za groblje

Objavljeno: 28. 7. 2016 u 16:17h

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH ocijenila je da je stanje snabdjevenosti i materijalno-tehničke opremljenosti Oružanih snaga BiH zabrinjavajuće i da bi to trebalo promijeniti kako bi se spriječio odliv ljudstva.

Predsjedavajući Komisije Sifet Podžić rekao je na današnjoj sjednici u Sarajevu da je u proteklih šest mjeseci 150 ljudi napustilo Operativnu komandu Oružanih snaga BiH.

“Gubimo lako ljude koji profesionalno obavljaju zadatke i predstavljaju BiH u misijama u inostranstvu”, konstatovao je Podžić i rekao da Komisija očekuje poboljšanje materijalno-tehničke snabdjevenosti Oružanih snaga kako bi se ovaj trend zaustavio i kako bi Oružane snage mogle da ispunjavaju svoje zadatke.

Prema njegovim riječima, članovi Komisije prilikom nedavne posjete Komandi 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u Čapljini saznali su da je prosjek starosti motornih vozila u ovoj brigadi 27 godina i da čak 60 odsto njih nije operativno.

On je dodao da je u 4. brigadi logorska oprema stara i dotrajala, da nedostaju rezervni dijelovi za vozila i da je upitno mogu li se ona popraviti. Komisija za odbranu i bezbjednost, dodao je Podžić, nastaviće sa terenskim posjetama jedinicama Oružanih snaga BiH kako bi se direktno upoznali sa realizacijom Operativnog plana za unapređenje sistema javnih nabavki u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Član Komisije Dušanka Majkić konstatovala je da ovo nije prvi put da se raspravlja o problemu javnih nabavki u Oružanim snagama i tome da li se u sektoru odbrane javni novac troši na odgovarajući način.

“Nedopustivo je da hrana predstavlja problem”, istakla je Majkićeva i navela da Oružane snage raspolažu sa 308 tona konzervi kojima uskoro ističe rok i koje će biti donirane ili otpisane.

Ona je postavila pitanje ko je i na koji način vršio nabavku, pri čemu je vojska gladna.

“Problem je i zastarjela oprema, nema ni radnih uniformi, pa će nam vojska uskoro hodati u poderanim uniformama”, dodala je Majkićeva i podsjetila na višegodišnji problem remonta helikoptera.

Ona je navela da je loše što se problemi sa javnim nabavkama ponavljaju iz godine u godinu i što ne postoji jasan dokaz da će se nešto promijeniti. Član Komisije Hazim Rančić rekao je da su sredstva za remont helikopter odobrena, ali da se iz godine u godinu ovaj posao ne provodi zbog problema sa tenderima.

Članovima Komisije obratila se ministar odbrane BiH Marina Pendeš, koja je konstatovala da je zadovoljan vojnik preduslov za izvršavanje zadataka povjerenih Oružanim snagama BiH. Prema njenim riječima, početkom godine usvojen je plan nabavke na osnovu kojeg se raspisuju tenderi, ali u Ministarstvu nisu zadovoljni njegovim provođenjem.

Komandant NATO štaba u BiH general Žizel Vilc ocijenila je da postoji više problema, uglavnom sistemske prirode, koji onemogućavaju bolje provođenje odluka u odbrambenom sektoru.

“Ugovori o hrani, za nabavku rezervnih dijelova i drugi urađeni su na vrijeme, ali onda sistemski problemi utiču na kašnjenje njihove realizacije”, rekla je Vilcova.

Ona je konstatovala da Ministarstvo odbrane BiH iz perspektive NATO-a ima ograničen budžet, ali da briga o vojnicima treba da bude fokus kako se ne bi vratilo kao bumerang i naštetilo organizaciji.

Komandant EUFOR-a general-major Fridrih Šreter rekao je da su mladi vojnici ti koji su spremni da rade u najboljem interesu svoje zemlje, ali da uprava treba da riješi tehničke detalje kako bi sistem funkcionisao.

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost primila je k znanju informaciju Ministarstva odbrane o realizaciji Operativnog plana za unapređenje sistema javnih nabavki u Ministarstvu i Oružanim snagama.

Ministarstvo je zaduženo da tromjesečno obavještava Komisiju o realizaciji Plana i komisijskih zaključaka. S ciljem poboljšanja materijalnog statusa vojnika i civilnih lica, te zaustavljanja daljeg odliva ljudstva na službi u Oružanim snagama BiH, od Ministarstva je zatraženo da pripremi i Savjetu ministara dostavi neophodne prijedloge odluka, pravilnika i drugih akata, te da donese interne akte s tim u vezi.

Zajednička komisija posebno insistira na poboljšanju snabdijevanja Oružanih snaga BiH hranom, te planira da u narednom periodu posjeti komande brigada i drugih jedinica Oružanih snaga kako bi se neposredno uvjerili u stanje logističkog obezbjeđenja.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vojska-nema-radnu-uniformu-mora-da-baci-308-tona-konzervi-a-vozni-park-je-za-groblje/||claudebot