Reuma i tumor šalju na bolovanja

Objavljeno: 28. 7. 2016 u 15:00h

Broj radnika koji su tokom prvih šest mjeseci ove godine koristili bolovanje duže od mjesec manji je za oko 10 odsto u odnosu na isti period lani.

Istakli su ovo u Fondu zdravstvenog osiguranja RS dodajući da je u ovom periodu bolovanje duže od 30 dana odobreno za 24.376 radnika.

“Najčešći razlozi bolovanja dužih od 30 dana su bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva, zatim bolovanja zbog tumora, a potom slijede bolesti krvotoka i trudnoća”, naveli su u Fondu.

Dodaju da pomenuta oboljenja učestvuju sa oko 60 odsto u ukupnoj strukturi razloga bolovanja, a potom slijede duševni poremećaji, bolesti sistema za varenje i nervnog sistema.

“Troškovi za odobrena bolovanja duža od 30 dana u prvoj polovini godine iznose 4,9 miliona KM”, rekli su u Fondu.

Podsjećaju da bolovanja do 30 dana odobravaju porodični doktori i ona idu na teret poslodavca, dok bolovanja duža od tog perioda odobravaju posebne komisije Zavoda za medicinu rada i sporta i komisije Fonda.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić ističe da manji broj zaposlenih na bolovanju ne znači da su radnici manje bolesni, već da mnogi trpe i rade.

“Pravi razlog zbog čega je manje bolovanja jeste to da zaposleni idu na posao čak i bolesni, samo da ne bi ugrozili proces rada. Ne znam zašto, ali što je veći stepen obrazovanja radnika, bolovanja je sve manje, a što je stepen obrazovanja niži, bolovanja su češća”, rekao je Femić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić ističe da bolestan radnik treba da bude zaštićen u svakom pogledu. On je naglasio da ovakvom radniku treba mnogo više nego zdravom, a svi oni koji zloupotrebljavaju bolovanja treba da budu najstrože kažnjeni.

“Dešava se da radniku jedan ljekar zatvori bolovanje, a isti dan mu drugi otvara za drugu bolest, i to se preklapa tako u nedogled što je očigledna zloupotreba. Naravno, nikad ne bih doveo u pitanje bolovanje zaista bolesnog čovjeka, ne treba ovo pogrešno shvatiti”, rekao je Škrebić.

Dodaje da među radnicima ima onih koji su na bolovanju i do godinu, te da u tim situacijama treba pronaći rješenje u smislu prijevremenih penzija ako radnik nije sposoban za obavljanje posla, a od nečega mora da živi.

Sezonski poslovi

Poslodavci u Srpskoj ističu da je najviše radnika na bolovanjima u vrijeme kada voće dostigne za berbu ili u sezoni drugih poljoprivrednih poslova.

“Mnogi radnici uzimaju bolovanja da bi radili na njivi i ostvarili dodatne prihode”, tvrde poslodavci.

Najčešći razlozi bolovanja u procentima:

  • bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva 16
  • bolovanja zbog tumora 12
  • povrede 10
  • trudnoća i babine 10
  • bolesti sistema krvotoka 9,5

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/reuma-i-tumor-salju-na-bolovanja/||claudebot