Olimpija napravila cirkus od ABA lige

Objavljeno: 27. 7. 2016 u 15:34h

Košarkaški klub Olimpija pretvorio je Jadransku ligu u cirkus.

Nakon što su na skupštini 14. jula izdejstvovali proširenje regionalnog takmičenja sa 12 na 14 klubova, Ljubljančani nisu uspjeli da dostave garancije da će u narednom periodu uplatiti 150.000 evra, pa im je zabranjen nastup. Ostaje nejasno kako će “zmajčeki” ispoštovati takmičenje u Evrokupu, gdje su finansijske obaveze mnogo veće nego u ABA ligi, gdje sponzori pokrivaju većinu troškova.

Sada je na potezu rukovodstvo regionalnog takmičenja, koje mora donijeti odluku ko će zamijeniti Olimpiju, a shodno propozicijama 14. učesnik biće izabran na osnovu nacionalnog koeficijenta iz sezone 2015/16, ali neće morati da plati pozivnicu. Shodno tome mjesto će prvo biti ponuđeno Kvarneru iz Hrvatske, a ako ekipa iz Rijeke odbije nastup, onda će mjesto biti ponuđeno klubu iz BiH, što bi mogao da bude finalista plej-ofa Kakanj. Ukoliko ni on ne bi išao, bilo bi ponuđeno makedonskom timu Kavadarci.

Odluka Olimpije iznenadila je drugog potpredsjednika ABA lige Igora Dodika, koji je, kao generalni menadžer Igokee, bio uzdržan na glasanju za proširenje lige. Tada je protiv većeg broja klubova bio predstavnik Cibone, dok su ostali bili za uvećanje lige.

“Ne razumijem potez kluba iz Ljubljane kojem se izašlo u susret nakon što je tražio proširenje kada nije u stanju da plati vajld kard. Čak smo i propozicije takmičenja promijenili, a oni su odustali. Sada će njihovo mjesto biti ponuđeno Kvarneru iz Hrvatske”, rekao je Dodik.

Dodatnu pometnju u takmičenje unio je još slovenački predstavnik Helios Sans iz Domažala, koji je odustao od nastupa, pravdajući se zgusnutim kalendarom takmičenja.

“Helios je tražio više vremena jer igra na tri fronta, ali to je sad gotovo i on je isključen. Umjesto njega ponudićemo mjesto finalisti plej-ofa prvenstva Slovenije Zlatorogu Laško, koji ima rok od tri dana da se izjasni hoće li igrati ili ne”, istakao je Dodik.

Sezona će početi 1. oktobra, ligaški dio biće završen 11. marta, dok će plej-of početi 18. marta i završiće 15. aprila. Ekipa koja završi na posljednjem mjestu tabele u sezoni 2016/17. iduće sezone ne može da nastupi, bez obzira na rezultat u nacionalnom šampionatu.

Ponovljen slučaj

Slična situacija desila se i prošle godine, kada je takođe bilo planirano smanjenje lige sa 14 na 12 timova, ali je i tada Olimpija tražila proširenje, pa je osim nje u ligu kao 14 član stigla Sutjeska iz Nikšića.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/olimpija-napravila-cirkus-od-aba-lige/||claudebot