Na ljetovanje sa karticom i malo keša

Objavljeno: 27. 7. 2016 u 13:45h

Sezona godišnjih odmora u punom je jeku, a osim uzbuđenja građanima često može donijeti i glavobolju zbog ukradenog novčanika, pa bankari savjetuju da je bolje na put krenuti sa platnom karticom i malo gotovine.

Nekoliko dana odmora za mnoge građane bude ispunjeno brigom o tome gdje su ostavili novčanik, hoće li im neko ukrasti novac, da li će neko otkriti tajno skrovište u kom su zataškali pare. Kako bi ova briga bila izbjegnuta bankari tvrde da prednost treba dati platnim karticama u odnosu na gotov novac.

“Plaćanje karticama daleko je sigurnije jer građani ne moraju nositi gomilu keša i tako rizikovati da ih neko napadne i otme novac. Čak i ako se desi da im novčanik sa platnom karticom bude ukraden dovoljno je da pozovu matičnu banku i zatraže blokadu kartice”, rekao je portparol Hipo Alpe Adria banke Nenad Badnjar.

On je istakao da su prilikom upotrebe kartice eventualne zamke minimalne jer za svaku transakciju klijenti dobiju izvod na osnovu kojeg mogu pratiti evidenciju troškova.

Klijenti Hipo banke koji koriste Hipo viza elektronske kartice prilikom ljetovanja u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj ne plaćaju naknadu ukoliko podižu gotovinu ili provjeravaju stanje računa na bankomatima sestrinskih banaka Addiko.

“Oni koji odlaze u inostranstvo i tamo plaćaju robu i usluge našom kraticom biće im naplaćena provizija koja se u prosjeku kreće od jedan do dva odsto”, upozorio je Badnjar.

Nivo bezbjednosti platnih kartica u Novoj banci dodatno je podignut sprovođenjem projekta “Sigurne i osigurane kartice Nove banke” kojim su sve vrste platnih kartica ove banke osigurane od strane osiguravajuće kuće.

“U zavisnosti od vrste kartice razlikuju se iznosi pokrića i rizici koji su pokriveni osiguranjem po platnoj kartici. Osiguranje pokriva i naknade troškova izrade izgubljenih ličnih dokumenata, te naknadu troškova izrade izgubljene ili ukradene kartice”, rekli su u Novoj banci.

Dodali su da je za korisnike Maestro debitnih kartica njihove banke plaćanje robe i usluga u BiH i inostranstvu bez naknada, dok se za ostale kartice naplaćuje naknada u inostranstvu.

“Podizanje gotovine je bez naknade ukoliko se obavlja na bankomatima Nove banke, dok se za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka unutar i van BiH naplaćuje naknada od dva i po do tri odsto u zavisnosti od vrste kartice”, precizirali su u Novoj banci.

Zloupotreba

Bankari ističu da su mogućnosti za zloupotrebu platnih kartica vrlo male ukoliko se korisnici pridržavaju savjeta za sigurno korišćenje.

“Neophodno je da korisnik zna napamet svoj pin kod i čuva ga u tajnosti, da ne odgovara ni na kakve e-mail poruke koje su, navodno, od VISA ili MasterCard-a. Nipošto ne smiju da popunjavaju obrasce s detaljnim podacima o kartici, broju računa ili stanja na računu”, rekli su u Novoj banci.

Prije polaska na ljetovanje potrebno

  • provjeriti datum isteka kartice
  • koliko novca ima na kartici
  • zapisati broj telefona banke u slučaju blokade kartice

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/na-ljetovanje-sa-karticom-i-malo-kesa/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot