Stanovnici Bijeljine stopiraju do posla

Objavljeno: 26. 7. 2016 u 16:30h

Veliki broj stanovnika Bijeljine koji koriste usluge gradskog i prigradskog prevoza primoran je da se na razne načine snalazi, pa čak i da stopiraju vozila kako bi stigli do željene destinacije.

Ogorčeni su što je na području ovog grada ukinut veći broj linija pa su, kako kažu, ostavljeni na cjedilu dok prevoznici i gradske vlasti ne nađu zajedničku riječ.

Od 12 saobraćajnih linija na kojima putnike prevozi “Semberija-transport”, tokom ljeta ostale su samo četiri. Prema riječima direktora i vlasnika ovog preduzeća Đorđa Mitrovića, razlozi su ekonomske prirode.

“Prinuđeni smo na ovaj korak zbog nerentabilnosti tih linija i nemamo alternativu. Do septembra su vozači poslati na godišnji odmor, a oni kojima je gradski prevoz neophodan snalaze se kako znaju i umiju”, rekao je Mitrović.

On je istakao da učenici čine 90 odsto njihovih putnika i da je ovakav poslovni potez bio jedino realno rješenje. Naglasio je da su prevoznici nemoćni da bilo šta učine bez podrške grada.

“Gradska vlast u proteklih 12 godina, koliko obavljamo ovu djelatnost, nije bila zainteresovana za razvijanje gradskog i prigradskog saobraćaja. Mi prevoznici se ne možemo sami boriti i protiv takozvanih “divljih” taksista koji sve više krše propise, primajući putnike na autobuskim stajalištima”, dodao je Mitrović.

U Bijeljini postoji još nekoliko prevoznika koji obuhvataju manji broj linija, dok najveći broj stanovnika zavisi od “Semberija-transporta”.

Mnogi putnici moraju sami da se snalaze za prevoz, posebno kada su u pitanju seoska područja. Kažu da im je jedino preostalo da se prilagođavaju novom režimu autobuskog saobraćaja ili da iznalaze druga rješenja, kao što je vožnja taksijem ili automobilom.

“Razumijem probleme sa kojima se susreće autoprevoznik, ali izgleda da niko ne razumije putnike koji imaju obaveze i nisu na odmoru do septembra. Prinuđena sam da na posao krenem 40 minuta ranije kako bih “uhvatila” autobus koji prolazi kroz moje naselje. Nerijetko moram stopirati da bih stigla do radnog mjesta, jer nemam vozilo, a pješice je isuviše daleko”, rekla je jedna od stanovnica Bijeljine koja nije željela da joj objavimo ime.

Ona je dodala da se nada da će nadležni imati sluha da ovaj problem bude što prije riješen jer je, kako kaže, sramota za jedan grad da radnici stopiraju do posla.

U gradskom Odjeljenju za društvene djelatnosti ističu da su nemoćni u rješavanju ovog problema.

Kako nam je saopšteno, nadležnost u ovom slučaju nema Gradska uprava nego Ministarstvo prosvjete RS, jer je prevozom obuhvaćen veći broj đaka. Ističu da će o ovom problemu biti više razgovarano na početku nove školske godine.

Autobuska stanica

Gradska uprava u Bijeljini već nekoliko godina najavljuje izmještanje autobuske stanice iz centra grada na lokaciju stare željezničke stanice, čime bi počela reorganizacija javnog prevoza u gradu.

U ulicama koje su rekonstruisane prilikom izgradnje kanalizacije izgrađena su autobuska stajališta, ali na tome je sve stalo. Razlog su neriješeni imovinski odnosi, kao i spor sa “Železnicama Srbije”, u čijem vlasništvu je lokacija Željezničke stanice u Bijeljini.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/stanovnici-bijeljine-stopiraju-do-posla/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])