Region nemoćan u borbi protiv bolesti stoke

Objavljeno: 26. 7. 2016 u 16:15h

Veterinarske službe u regionu ne mogu da stave bolest stoke kvrgava koža pod kontrolu postojećim mjerama, rekao je na jučerašnjem sastanku u Beogradu predstavnik UN Agencije za hranu i poljoprivredu (FAO) Andrij Rostalnij.

Sastanak, kojem je prisustvovala manja grupa veterinarskih eksperata, održan je s ciljem zaustavljanja daljeg širenja oboljenja u regionu. Rostalnij, koji je i rukovodilac za uzgoj i zdravlje životinja, istakao je da od kada je bolest kvrgave kože stigla u Grčku krajem 2015, a zatim u Bugarsku i Makedoniju početkom ove godine, oboljenje se širi alarmantnim tempom. Tokom posljednjih nekoliko sedmica pogođene su Srbija, Albanija i Crna Gora.

“Razmotrićemo prenos bolesti sa naučnog aspekta, uključujući sve puteve njenog prenosa – virus u mesu i mlijeku, mogućnost širenja zaraze”, rekao je Rostalnij.

On je naglasio da je vjerovatnoća od izbijanja bolesti u zemljama koje još nisu pogođene vrlo visoka, posebno u susjednim zemljama i trgovinskim partnerima, kao što su Rumunija, Mađarska i BiH. Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH su kratko rekli da će više informacija imati kada im budu dostavljeni zaključci sastanka u Beogradu.

Stočari širom RS strahuju od obolijevanja stoke i apeluju na sve nadležne da preduzmu oštrije mjere i zaštite stoku koja je većini jedini izvor prihoda.

“Veterinarske službe moraju da zaštite stoku i da se nastavi sa zabranom prometa stoke, mesa i mlijeka. Tada ćemo biti zaštićeni”, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac i dodaje da veterinari redovno obilaze farme, pregledaju stoku, ali da strah ipak ne jenjava.

Predsjednik Udruženja “Sela Semberije” Savo Bakajlić ističe da se stočari najviše boje nelegalnog uvoza stoke.

“Osim uvoza, strah među stočarima siju i komarci i drugi insekti koje je teško suzbiti, a mi smo tu na granici sa Srbijom u kojoj je bolest prisutna i vrlo lako mogu da prenesu virus kod nas”, kazao je Bakajlić i dodao da nadležne službe ovih dana uništavaju komarce.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da do sada u Srpskoj nije prijavljen nijedan slučaj goveda oboljelih od ove bolesti.

“Šanse postoje, prvenstveno jer su prenosioci bolesti komarci, muve i krpelji. Kako se bolest pojavila u Srbiji i Crnoj Gori, gotovo je nemoguće isključiti mogućnost da će doći i u RS. Posebno zbog toga što su prenosioci insekti, a bolest se može prenijeti i vjetrom ili vozilima – rekli su u ministarstvu.

Nodularni dermatitis ili kvrgava koža je bolest koja se javlja kod goveda u vidu čvorića koji se poslije nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži. Životinja koja oboli od ove bolesti je iscrpljena, te odbija da jede i slabi.

Srbija

Na teritoriji Srbije, zaključno sa 19. junom, 22 opštine su proglašene zaraženim područjem. Na 165 gazdinstava je potvrđeno prisustvo oboljelih životinja, a njih 619 je na human način lišeno života, dok je šest životinja uginulo od ove bolesti.

Oboljela stoka u

  • Grčkoj,
  • Makedoniji,
  • Bugarskoj,
  • Srbiji,
  • Albaniji i
  • Crnoj Gori

Preporuke Ministarstva poljoprivrede:

  • dezinfekcija
  • dezinsekcija
  • sprečavanje kontakta goveda sa drugim stadima
  • izbjegavanje izvođenja goveda na pašnjake

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/region-nemocan-u-borbi-protiv-bolesti-stoke/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])