Vlada RS rekla svoje, na potezu FBiH

Objavljeno: 25. 7. 2016 u 10:22h

Iako je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i član SDA, u subotu naveče najavio susret najviših predstavnika SDA i SNSD-a, koji bi se odnosio na postizanje dogovora o potpisivanju pisma namjere MMF-u, najviši zvaničnici RS i SNSD-a danas su kazali da se o tome nema šta stranački razgovarati, te da su na potezu predstavnici FBiH.

Zvidić je izjavio da su aktivnosti u vezi s organizacijom sastanaka poduzete, međutim niko iz SNSD-a i iz SDA danas to nije potvrdio. Željka Cvijanović, premijerka RS i potpredsjednica SNSD-a, je za “Nezavisne” kazala da je, ako sastanka uopšte bude i bilo, vjerovatnije da se desi na institucionalnom, nego na međupartijskom nivou.

“Nije problem razgovarati, ali ne znam zašto bi aranžman s MMF-om bio tema. Julski rokovi su propušteni za odobrenje aranžmana, a kompletno pismo namjere je davno ispregovarano, ostalo je samo da ga potpišu Zvizdić i Novalić”, istakla je Cvijanovićeva.

Navela je da je poznato da su oni odbili potpisati ucjenjujući aranžman s MMF-om prvo adaptacijom SSP-a, a nakon toga i Mehanizmom koordinacije.

“Ako je riječ o sveukupnim procesima, onda razgovor na tu temu i ima nekog smisla. Ali, i tu treba podsjetiti da je, što se tiče aranžmana s MMF-om, za Vladu RS taj posao završen i nije ga moguće uslovljavati nekim drugim pitanjima, kao što je Mehanizam koordinacije”, poručila je Cvijanovićeva.

Istakla je da je polovina od novca koji je RS trebalo da dobije u 2016. godini u iznosu od 50 miliona KM već obezbijeđena, a da nije riječ ni o kakvom zaduženju, već unutar sistema.

“Ako misle da će nas uslovljavati finansijski da bismo pristajali na njihove političke uslove, ni od tog posla nema ništa. Ili ćemo raditi u partnerstvu, ili nikako, pa će svako na svoju stranu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ističe da se pravi predstava kako je RS pred finansijskim kolapsom i kako neće preživjeti bez aranžmana s MMF-om, što nije tačno.

“Bilo bi, naravno, bolje da je taj novac obezbijeđen, jer reforme nije moguće sprovoditi bez finansijske podrške, ali to važi i za FBiH, koja isto tako ima potrebu za tim sredstvima. Apsurd te situacije vidi se i u tome što su ministri finansija i FBiH i BiH potpisali pismo namjere, a nisu predsjednik federalne vlade i predsjedavajući Savjeta ministara, što dovoljno govori i o tim institucijama i o tome da je u pitanju politička igra SDA”, rekla je premijerka RS.

Ona je dodala da je sigurna da je sva ta blokada u vezi s aranžmanom MMF-a namjerno osmišljena s ciljem da se oteža vlastima RS izvršenje obaveza pred predstojeće izbore i da se privoli na političke ustupke.

Kada je riječ o pismu namjere MMF-u, Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, rekao je za Srnu da ga je RS potpisala i da je sada na potezu FBiH. Dodik je rekao da nije obaviješten o navodima Zvizdića o sastanku SDA i SNSD-a sredinom naredne sedmice u vezi s pismom namjere MMF-u, te ističe da SNSD ne namjerava da ide u Sarajevo jer je odlazak predstavnika ove stranke u FBiH već jednom bio zloupotrijebljen.

“Niko me nije kontaktirao i ne znam o čemu Zvizdić govori. Mislim da za tim sastankom nema potrebe na stranačkom nivou. Postoje druga pitanja koja bismo na nivou stranaka mogli da razmatramo, ali kada je riječ o pismu namjere tu je sve jasno – to je stvar institucija”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je istakao da je pokušaj FBiH da konstruiše priču o tome da Republika Srpska zavisi od MMF-a potpuno pogrešan.

“Ne zavisimo od MMF-a i možemo da, naravno u otežanijim okolnostima, servisiramo sve svoje stvari”, naglasio je Dodik, navodeći da će ovo prema svim parametrima biti jedna od najboljih godina, u posljednjih nekoliko.

Dodik je podsjetio da je Vlada RS rekla svoje u vezi s pismom namjere MMF-u, te da SDA, ukoliko želi, može da razgovara o ovom pitanju s koalicionim partnerima i Savezom za promjene.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, kazao je da još ne zna mjesto i vrijeme sastnaka SNSD – SDA, koji je najavio Zvizdić, te da će javnost o tome biti na vrijeme informisana.

Pismo namjere, koje je trebalo da bude upućeno MMF-u radi odobrenja kreditnog aranžmana BiH, nisu potpisali Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, i Fadil Novalić, premijer FBiH, obojica iz SDA.

Ova stranka je potpisivanje pisma namjere MMF-u uslovila dogovorom u vezi s Mehanizmom koordinacije. Takvim potezom u pitanje je doveden kreditni aranžman za Republiku Srpsku i FBiH od oko milijardu KM.

Dodik: Izetbegović može da dođe u Banjaluku

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, rekao je da su se prije nekoliko dana saradnici iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića raspitivali o mogućnosti sastanka, te da je spreman da se sastane s Izetbegovićem, ali u Banjaluci.

“Neka izvoli u Republiku Srpsku, možemo da se sastanemo u mom kabinetu, da pričamo o institucionalnim vrijednostima, a kao partija, SNSD nema namjeru da pravi nikakve koalicione dogovore sa SDA niti ima namjeru da ulazi u zajedničke institucije, koje pokazuju svoju nesposobnost i koje su postale remetilački faktor ukupnog stanja i odnosa u BiH”, naglasio je Dodik.

On je dodao da se, politički gledano, SNSD i SDA dijametralno razlikuju po odnosima prema važnim pitanjima u BiH.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vlada-rs-rekla-svoje-na-potezu-fbih/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot