Banjalučki karving velemajstor: Umjetnost rezbarenja voća doveo do savršenstva (Foto)

Objavljeno: 23. 7. 2016 u 11:21h

Bojan Dragić, majstor rezbarenja voća i povrća, poznatog i kao karving jedan je od rijetkih u Bosni i Hercegovini koji je ovu vještinu doveo do savršenstva.

Prema njegovim riječima karving je tajlandska vještina rezbarenja, nastala prije više od 700 godina.

Prema drugim teorijama ovu vještinu su razvili kuvari na japanskim dvorovima, kako bi njihova jela ljepše izgledala.

U svakom slučaju danas je po karvingu najpoznatiji Tajland, gdje se ova tehnika izučava u školama i na univerzitetima.

Banjalučki karving velemajstor1

Bojan Dragić je šef kuhinje u jednom od banjalučkih hotela, a za rezbarenje voća i povrća zainteresovao se kako bi unaprijedio svoje vještine, te usavršio dekoracije hladnih stolova i aranžmana.

“Često sam gledao majstore karvinga kako to rade. Nisam imao priliku da naučim negdje pa koristio snimke na Youtube. Poslije određenog vremena kolega Vladimir Vojinović, koji je išao na kurs u Zagreb, prenio je svoje znanje na mene i ostale naše prijatelje, tako sam počeo prve korake” rekao je Dragić.

Banjalučki karving velemajstor2

Za karving majstore kaže da su dosta rijetki, da ih je na ovim prostorima tek pet ili šest, jer je za usavršavanje ove vještine potrebno dosta truda, odricanja i vježbanja.

Dragić je u gastronomiji već 15 godina, a za rezbarenje voća i povrća kaže da mu je više kao hobi.

“Postoje raznovrsne tehnika karvinga, od dubine reza, čistoće reza, da bude, raznovrsnih cvjetova, koji idu u dubinu, koji su ispupčeni, pupoljci, razne ruže, latice, mnoge tehnike su bitne, teške su, treba imati neku rutinu, osjećaj, a naravno i smisla za umjetnost” objašnjava on.

Osnovni alat za rezbarenje je tai nož, koji se donedavno nije ni mogao kupiti u BiH, kao i razni rezni alati takozvani “aušteheri”.

Banjalučki karving velemajstor3

“Jedan od osnovnih alata je ovaj tajlandski nož koji se koristi najviše za rad, ima i potrebnih autštehera ali ovo je nož koji se koristi za rad. Jako je oštar, fleksibilan, kratak, da bi se mogli s njim brže i jednostavnije rukovati” rekao je Dragić.

Hrana dekorisana ovom vještinom sve je popularnija u BiH, a zahtjevi klijenata često iziskuju dodatan trud.

“Naši ljudi su jako zahtjevni, neko traži imena, neko portrete, cvjetove, čak žele da na svakoj lubenici umjesto cvjetnog aranžmana izrezbarimo njegovo ime, pa razne ruže, da se to sve postavi po stolovima i tako. Trudimo se da ispoštujemo sve njihove zahtjeve” kaže ovaj majstor karvinga.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/banjalucki-karving-velemajstor-umjetnost-rezbarenja-voca-doveo-do-savrsenstva-foto/||claudebot