Kubanske vakcine stigle u BiH: Prva isporuka dovoljna za 20 pacijenata

Objavljeno: 20. 7. 2016 u 17:02h

U BiH je iz Havane stigla prva isporuka vakcine “cimavaks” koja se koristi za liječenje pacijenata sa karcinomom pluća u poodmakoj fazi.

To su potvrdili u farmaceutskom preduzeću “Imuno farm”, koje je dobilo rješenje o registraciji ovog lijeka, odnosno pravo na njegov uvoz i prometovanje u BiH.

Prije desetak dana sa Kube su uvezene količine “cimavaksa” dovoljne za 20 pacijenata, koje će najdalje za mjesec i po biti dostupne oboljelima, piše “Euro Blic”.

“Da bi se to desilo, vakcina mora proći kontrolu kvaliteta uvoza prve serije lijeka. Kontrola koju radi laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALM) BiH, mora da bude završena najdalje za 60 dana. Dakle, u tom roku prva količina može biti isporučena medicinskim ustanovama”, naglašava vlasnik i direktor “Imuno farma” dr Aleksandrar Fulurija.

Dodaje da će “cimavaks” biti distribuisan samo bolnicama, te da je Fond zdravstvenog osiguranja RS pokazao zainteresovanost da plati vakcinu za 20 pacijenata”.

“Dogovoreno je da ta količina bude tri puta jeftinija od komercijalne cijene. Vakcine dolaze direktno od proizvođača – Centra za molekularnu imunologiju sa Havane”, ističe dr Fulurija.

Kako saznaje list, za “cimavaks” su posebno zainteresovani u Univerzitetskom Kliničkom centru RS i Kliničkom centru Tuzla, u kojima će se, najvjerovatnije, i naći prve vakcine.

U ALM su potvrdili da su dali dozvolu da “cimavaks” može da bude stavljen u promet u BiH.

“Zaključili smo da lijek zadovoljava postavljene kriterijume u pogledu kvaliteta, efikanosti i bezbjednosti, odnosno da je odnos korist/rizik pozitivan. “Cimavaks” je namijenjen liječenju odraslih pacijenata koji imaju nesitnoćelijski karcion pluća. Rioječ je o pacijentima koji su prošli prvu lijiju liječenja prema standardnom hemioterapijskom protokolu baziranom na jedinjenjima platine, sa objektivnim kliničkim odgovorom ili stabilnom bolešću”, kaže direktor ALM dr Aleksandar Zolak.

Da situacija u ovom pogledu nije nimalo bezazlena, potvrđuju i zvanične statistike prema kojima samo u RS godišnje bude otkriveno 720 slučajeva malignih tumora dušnika, bronha i pluća, dok tokom godine od karcinoma umru čak 653 osobe.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kubanske-vakcine-stigle-u-bih-prva-isporuka-dovoljna-za-20-pacijenata/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])