U srednjim školama u RS razgrabljena mjesta za zlatare i optičare

Objavljeno: 14. 7. 2016 u 13:41h

U prve razrede srednjih škola u Srpskoj u iduću školsku godinu upisano je 10.203 učenika, a interesantan je podatak da su popunjena sva mjesta u novim zanimanja trećeg stepena složenosti – časovničar, zlatar i optičar.

Za buduće srednjoškolce ostalo je slobodno još 1.318 mjesta.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je da je još 763 đaka koja su ove godine završili devete razrede  neupisano.

Neki od njih su, kako ističe, možda otišli u inostranstvo. Međutim, oni koji su ovdje treba do sutra da odaberu neku od škola gdje ima slobodnih mjesta. On je naglasio da se ne može očekivati da svi učenici upišu zanimanja koja su njihova želja ili želje roditelja, prijatelja i kumova.

“Treba pogledati gdje ima slobodnih mjesta, kakav je bio uspjeh učenika i gdje se mogu sigurno upisati u neku od škola. Ali u školu koja će im dati približno iste mogućnosti da studiraju ili nađu zaposlenje”, rekao je Malešević juče u Banjaluci.

Ističe da je realizovan i plan upisa za zanimanje četvrtog stepena složenosti – tehničar mašinske energetike.

“Pokazalo se da su škole koje su aktivno imale prezentacije na Sajmu zanimanja realizovale svoje planove upisa”, kazao je Malešević.

On je pozvao sve učenike i njihove roditelje da se raspitaju i upišu u neku od škola u kojima je ostalo slobodnih mjesta.

“Neka đaci ne čekaju mjesto u banjalučkoj Medicinskoj školi ili Gimnaziji, jer su njima već poslati negativni odgovori na zahtjeve za povećanje broja upisanih učenika”, rekao je Malešević.

Malešević kaže da mjesta ima u drugim školama, kao što je Poljoprivredna u Banjaluci, koju može upisati još 63 đaka i to za zanimanje agro-turistički tehničar i tehničar hortikulture. Slobodnih mjesta je ostalo i u banjalučkoj Građevinskoj školi, i to 14 za zanimanja trećeg stepena složenosti – armirač-betonirac i zidar.

Čini se da su ove godine učenici poslušali stručnjake koji su im savjetovali da se okrenu zanatima ili deficitarnim zanimanjima ako odmah žele da dobiju posao.

Stepen složenosti

Prema podacima Ministarstva prosvjete, od ukupnog broja učenika do sada upisanih u prve razrede srednjih škola u RS, njih 80 odsto ili 8.161 učenik upisan je u četvrti stepen složenosti.

“Devete razrede osnovnih škola završilo je 10.966 učenika”, kažu u ovom Ministarstvu.

Broj slobodnih mjesta u pojedinim školama u RS

  • Poljoprivredna škola u Banjaluci – 63
  • Građevinska škola u Banjaluci – 14
  • Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička u Banjaluci – 6 za zanimanja četvrtog stepena i 12 trećeg stepena
  • Gimnazija Gradiška – 18
  • Tehnička škola Gradiška – sedam mjesta – treći stepen i dva mjesta u četvrtom stepenu
  • u Kozarskoj Dubici – 19
  • u Kostajnici – sedam u zanimanjima četvrtog stepena i 24 trećeg stepena složenosti
  • Gimnazija Novi Grad – 21

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-srednjim-skolama-u-rs-razgrabljena-mjesta-za-zlatare-i-opticare/||claudebot