Moderno ropstvo – za 500 evra rade 16h dnevno

Objavljeno: 12. 7. 2016 u 12:22h

Sve više nezaposlenih Hrvata umjesto na Jadran, odlazi da raditi u Evropsku uniju. Ne pristaju više da “rintaju” za malo novca, zbog čega Hrvatskoj fali radnika.

Rad u ljetnoj sezoni na Jadranu zanima sve manje državljana Hrvatske, uprkos velikoj stopi nezaposlenosti, piše Slobodna Dalmacija.

Rezultat je otvaranje evropskog tržišta rada za hrvatske radnike. Poboljšanju situacije ne pridonose ni iskustva jednog dijela sezonaca koji znaju biti zastrašujuća i ponižavajuća. Dio onih koji trenutno rade u sezoni na Jadranu kao da nisu u radnom, nego u robovlasničkom odnosu.

Iskorištava se njihov očaj i besparica zbog čega rade 12 ili 16 sati na dan, sedam dana u nedjelji za platu od 3000 ili 4000 kuna ( najviše oko 530 evra), navodi ovaj list.

Veliki dio radnika koji bi se u ljetnim mjesecima zaposlili na obali, dolazi iz Slavonije. Ali isto tako, Slavonci su masovno otišli da rade u druge zemlje Evropske unije, a sada poslodavcima na moru nedostaje radnika.

O lošim uslovima sezonskog rada mnogo se govori, ali nikako da se u cijelosti promene. Tamo gdje nema kontrole, nema sindikata, poslodavci ne poštuju zakon i iskorištavaju sezonce.

“Ide se do te mjere da s njima sklapaju ugovore o radu na mjesec dana, a ako se zbog nečega pobune, ugovor im se ne produžuje”, rekao je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, piše Glas Slavonije.

Tvrdi kako je situacija sa smještajem radnika šarolika.

“U pravilu, samo veliki imaju donekle adekvatan smještaj, dok je ostalo ispod svakog nivoa. Većina sezonaca mora poslodavcu da nadoknađuje za smještaj i hranu”, kazao je Andrić.

Prosječne plate su 3500 do 4500 kuna neto.

“To bi trebala bi trebalo da bude plata za redovno radno vrijeme, ali poslodavci izbjegavaju da daju slobodan dan”, rekao je Andrić.

“Radnici u sezoni odrađuju veliki broj sati. Najveći problem radnika koji rade u sezonskim područjima je ostvarivanje određenih prava poput korišćenja godišnjih odmora”, napominje Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Ne čudi zato što je mnogo ljudi koji su isključivo radili sezonske poslove, otišlo u neke od zemalja EU-a, kako bi za bolje uslove i veće plate riješili svoju egzistenciju.

Mario Bebić, pomoćnik ministarke rada i penzionog sistema, svjestan je iskustava sezonaca kako sezonski rad u Hrvatskoj znači tri mjeseca “rintanja” bez slobodnog dana, uz desetosatno radno vrijeme, za prosječnu platu od jedva 4000 kuna.

“Nakon ulaska u Evropsku uniju Republika Hrvatska, skladno slobodi kretanja radnika, ne može zabraniti niti ograničiti zapošljavanje hrvatskih radnika u državama članicama. Ministarstvo rada uz pomoć Inspektorata rada uložiće maksimalne napore kako bi se što bolje zaštitili radnici od nezakonitoga prekovremenog rada i izbjegavanja plaćanja ugovorene plate”, rekao je Bebić.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/moderno-ropstvo-za-500-evra-rade-16h-dnevno/||claudebot