Iz Gvantanama na slobodu – pravo u “srpsko društvo”

Objavljeno: 12. 7. 2016 u 16:11h

Doskorašnji zatvorenici Gvantanama neće u Srbiji boraviti u nekoj od kaznenopopravnih ustanova, već će se naći na slobodi i biće integrisani u društvo.

Bar je to plan, koji je u utorak potvrdio i američki ambasador Kajl Skot, istakavši zahvalnost Srbiji i izrazivši nadu da će dvojica zatvorenika jednog od najpoznatijih zatvora na svijetu, koji se uskoro zatvara, naći svoje mjesto u srpskom društvu.

Tadžikistanac Muhamed Davlatov, koji koristi ime Omar Abdulajev je 2008. godine dobio mogućnost da bude pušten na slobodu, međutim, postupak se odužio, s obzirom na to da njegov transfer nije omogućen jer je procjenjeno da neće biti bezbjedan u domovini.

Zbog toga je ostao u Gvantanamu narednih osam godina, a sada je donijeta odluka da bude prebačen u Srbiju, gdje će biti na slobodi.

Skot je u utorak izjavio da je važno da zatvorenici budu integrisani u srpsko društvo i istakao da je prijem dva pritvorenika iz Gvantanama dugo planiran i da je to dio programa za zatvaranje vojnog zatvora.

Prema njegovim rečima, SAD imaju pomoć od mnogo zemalja u realizaciji tog plana, a Srbija je, među petnaestak evropskih zemalja, koje su primile zatvorenike iz Gvantanama.

“Najvažnije je da su oni tu i da sada nađu način da počnu novi život u Srbiji”, rekao je Skot i dodao da je Vlada Srbije već uradila nekoliko koraka u tom pravcu.

Dvojica koja su prebačena u Srbiju su uhvaćena krajem 2001.godine tokom rata u Avganistanu i predata vojsci SAD koja ih je držala u pritvoru bez suđenja više od 14 godina, piše njujorški dnevnik, koji navodi drugačija imena pritvorenika nego što je saopštila američka vlada.

Prema pisanju njujorškog lica jemenski pritvorenik Mansur Ahmad Saad al-Dafi je nekada “vjerovatno bio niži borac povezan sa Al Kaidom”, ali je promijenio način razmišljanja u zatvoru, naučio engleski i završio kurseve potrebne da dobije diplomu srednje škole.

Od 2012, uglavnom se pridržavao pravila pritvora, navodi list.

Jedan od uslova za puštanje na slobodu zatvorenika je da oni ni na koji način u budućnosti ne mogu da budu pretnja po nacionalnu bezbjednost SAD.

Debatu o tome je nedavno pokrenuta i u Kongresu, nakon što je jedan bivši zatvorenik prebačen u Urugvaj, ali mu se tamo izgubio svaki trag.

Američki mediji navode da su transferi takozvanih “zauvijek zatvorenika” često usporeni zbog problema u matičnim zemljama i potrebe da se nađe treća zemlja, koja “može da pruži nadzor i rehabilitaciju”.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/iz-gvantanama-na-slobodu-pravo-u-srpsko-drustvo/||claudebot