Stvari skuplje na sniženju!

Objavljeno: 8. 7. 2016 u 11:13h

Da sniženja cijena odjeće i obuće nisu uvijek prava, odnosno da sniženo ne znači ponekad i jeftinije, pokazuje slučaj jedne Banjalučanke, koja je jednu majicu platila na rasprodaji skuplje nego što joj je bila prvobitna cijena.

Zato iz udruženja potrošača apeluju na kupce da posebno obrate pažnju kad su sniženja.

“Cijena majice koju sam platila na ‘sniženju’ bila je 20,50 KM, a kada sam došla kući i skinula tu cijenu ispod je pisala prva cijena od 17,95 KM. Znači, oni su povisili cijenu, a lažirali da se radi o sniženju. S obzirom na to da je u pitanju manja razlika nisam to prijavila nadležnim inspekcijama, ali je to pouka da treba biti oprezan, pogotovo kada kupujemo nešto skuplje. U taj butik više neću ući”, ispričala nam je ova Banjalučanka.

Iako je prema Zakonu o zaštiti potrošača RS propisano da trgovac na rasprodajama i sniženjima cijena proizvoda treba jasno i vidljivo da označi cijenu prije i cijenu tokom rasprodaje ili sniženja, to se uvijek ne poštuje.

“Ukoliko uoče bilo kakve nepravilnosti, sugerišemo potrošačima da se obrate opštinskoj/gradskoj ili republičkoj tržišnoj inspekciji kako bi nadležni organi mogli preduzeti mjere prema trgovcu. U praksi nije čest slučaj da građani prijavljuju inspekciji ove nepravilnosti”, rekla je Borka Surtov, glavni republički tržišni inspektor.

Dodaje da, ako je procenat sniženja u rasponu od pet do 15 odsto, najveći procenat sniženja treba da se odnosi najmanje na jednu petinu vrijednosti svih proizvoda na rasprodaji.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove kažu da tržišni inspektori svakodnevno kontrolišu da li trgovci uredno ističu cijene proizvoda, da li cijene koje su istaknute na robi odgovaraju cijenama formiranim i evidentiranim u poslovnim knjigama i da li se po istim vrši prodaja robe.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, rekao je da cijene treba da budu vidno istaknute prije i tokom sniženja i procenat za koji je nešto sniženo. Zasad nisu imali pritužbe na malverzacije tokom rasprodaja.

“Najveći broj pritužbi građana je na tehničku robu, kućanske aparate i telefone koji se kvare prije isteka garancije, te telekomunikacijske usluge”, kaže Petrović.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/stvari-skuplje-na-snizenju/||claudebot