Podmlađuju krševe i ugrožavaju živote

Objavljeno: 8. 7. 2016 u 12:30h

Prikrivanje dokaza o sudaru, uklanjanje kontrolnih lampica, te prodaja vozila bez servisne knjižice, samo su neki od načina na koje prodavci polovnih automobila varaju kupce, a u samom vrhu prevara nalazi se i vraćanje kilometraže.

Jedan od prevarenih kupaca je i D. J. Iz Teslića, koji nije ni slutio da će umjesto zadovoljnog vlasnika vozila postati nasamaren. On je ispričao da je kupio polovan automobil, za koji je prodavac tvrdio da je uvezen iz Njemačke i da je dobro očuvan. Prevareni mladić navodi da tada nije imao nikoga sa kim bi mogao da se posavjetuje o kupovini automobila.

“Sakupio sam novac, te odlučio da kupim automobil. U oglasima sam pronašao “pasata” i bio sam presrećan što mogu da ga pazarim. Kasnije se ispostavilo da je automobil mnogo stariji nego što je prodavac tvrdio”, kazao je D. J.

Međutim, njegovom razočarenju tu nije bio kraj, ubrzo je shvatio da je riječ o velikoj prevari.

“Saznao sam i da je kilometraža vraćana, te da automobil vrijedi mnogo manje nego što sam ga platio”, navodi mladić i dodaje da sada šta god da kupuje otvori “četvoro očiju”.

Prema njegovim riječima, to nije bilo sve, jer je mehaničar utvrdio i da je na vratima sa vozačeve strane ispravljan lim, a prodavac nije napomenuo da je automobil bio slupan.

Jedan od švercera automobila “preveslao” je i Banjalučanina, koji kaže da mu je podvaljeno vozilo kojem je kilometraža bila vraćena za 150.000 kilometara.

Automehaničar iz Banjaluke, koji nije želio da objavimo njegovo ime, ističe da ga poznanici često zovu kad kupuju “limene ljubimce”, da bi im pomogao da ne budu prevareni.

“Automobili uvezeni iz inostranstva uglavnom su već dobro istrošeni, iako se to na njima ne vidi. Vraćanje kilometraže postalo je uobičajena i masovna pojava”, naveo je ovaj majstor.

Kako on navodi, kupce varaju i prikrivanjem dokumenata vozila, kao što je servisna knjižica, a automobili koji su učestvovali u sudaru su, prema njegovim riječima, nerijetko “krpljeni” po principu “drži vodu dok majstori odu”.

“Jednom mi je neki momak dovezao tek kupljen polovnjak kojem su sa kontrolne table uklonjene lampice koje upozoravaju da vazdušni jastuci ne rade”, naveo je mehaničar.

U banjalučkim autoservisima nisu bili raspoloženi da komentarišu ove vidove prevara, ali da pojedini prodavci polovnjaka na sve načine pokušavaju da prevare kupce, potvrdio je i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović. On je istakao da se dešavalo i da prodavac uveze vozilo koje je u inostranstvu registrovano kao teretno, sa samo dva prednja sjedišta, a zatim ugradi zadnja sjedišta, pa ga prodaje kao putničko.

“Veoma je opasno da prodavac ne upozori kupca da je vozilo učestvovalo u saobraćajnoj nesreći ili da nešto na automobilu ne funkcioniše. U tom slučaju oni svjesno ugrožavaju život neinformisanog kupca i treba ih sankcionisati”, navodi Radović.

Ono što Srpskoj nedostaje, kaže on, jesu specijalizovani servisi, poput njemačke firme “Deka”, koja ima predstavništvo i u Zagrebu, gdje je moguće poslati vozilo na kompletan pregled, da bi pouzdano bilo utvrđeno u kakvom je stanju.

Poznanstvo

Stručnjaci preporučuju da je najpametnije raspitati se kod prijatelja i poznanika prilikom kupovine polovnog vozila, jer je to najmanja mogućnost da kupac bude prevaren.

“Na taj način postoji velika mogućnost da kupac dobije auto od prvog vlasnika”, kazali su stručnjaci.

Prije kupovine obratiti pažnju na:

  • Nejednako ili neravno nanesenu farbu
  • Udubljenja i neravnine
  • Ogrebotine
  • Koroziju
  • Curenje tečnosti
  • Zvuk motora
  • Istrošenost gume na nožnim komandama
  • Stanje sjedišta
  • Očuvanost pojasa

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/podmladuju-krseve-i-ugrozavaju-zivote/||claudebot