BiH državljani sa Interpolove potjernice: Izmiču policiji, traže ih zbog ubistava, pljački…

Objavljeno: 5. 7. 2016 u 10:35h

Hladnokrvna ubistva, brutalna silovanja, šverc droge i slični teški delikti upisani su u policijske dosijee opasnih kriminalaca iz BiH, za kojima traga Interpol.

Na potjernicama Međunarodne kriminalističko-policijske organizacije nalazi se čak 160 imena iz BiH, od kojih su neka svima dobro poznata, jer je riječ o ljudima koji imaju izuzetno mračnu prošlost.

Osim famoznog pripadnika Islamske države Jasmina Keserovića (22), zbog terorizma su na listi i Edin Pečenković (53), koji je otišao u Siriju 2013. godine, ali i još četiri lica, i to Sulejman Mešanović (28), Ibro Ćufurović (21), Ramo Grahović (49) i Senad Kasupović (36).

Sve ih traži BiH radi odsluženja zatvorske kazne zbog organizovanja terorističke grupe i srodnih krivičnih djela. Zbog silovanja je na potjernici pet bh. građana, uključujući i Senada Kajtezovića (35) iz okoline Velike Kladuše, koji je optužen da je to krivično djelo počinio 2003. godine.

Navedeno je u optužnici da je 29. jula te godine svojim golfom povezao tada osamnaestogodišnju Maju M. do kamenoloma u mjestu Marjanovac i silovao je pod prijetnjom da će je ubiti.

Optužnica protiv njega potvrđena je šest mjeseci kasnije, ali do suđenja uopšte nije došlo, jer je on izbjegavao dolazak u sud, a zatim i umakao, kako se vjeruje – u Francusku. Alarmantno je i to što se čak 26 bh. državljana nalazi na Interpolovim potjernicama zbog ubistava, s tim što se dio odnosi i na zločine počinjene tokom prošlog rata u BiH.

Na primjer, navedeno je ime Alberta Topića (45), koji je u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora, jer je sa još jednim vojnikom 1993. ubio čak devet članova jedne porodice, u selu Mokronoge, kod Tomislavgrada.

Zbog ubistva se traga i za Mervanom Šljivarom (35), kojeg terete da je u septembru 2014. u Cazinu učestvovao u likvidaciji Nedžada Kličića, zvanog Krajiški Rambo.

Štaviše, Šljivar je početkom ove godine ranjen u Ljubljani, ali nije izručen bh. organima, jer ima i slovenački pasoš. Na spisku je i Džemal Kapetanović, kojeg potražuju češke vlasti radi odsluženja zatvorske kazne zbog optužbi za pokušaj ubistva, proizvodnju narkotika te njihovo posjedovanje i prodaju.

Imovinski delikti su takođe čest razlog zbog kojeg su bh. građani završili na potjernicama. Tako je, primjera radi, u bjekstvu i Ratko Pantoš (38), Prijedorčanin, koji je pobjegao iz bihaćkog zatvora, gdje je izdržavao kaznu od pet godina zbog teškog razbojništva.

I nekoliko žena iz BiH je na potjernicama, uključujući i poznatu kraljicu džeparoša Sabahetu Džindo, koja je do sada više puta hapšena, ali i Bojanu Mitić, člana međunarodne bande “Pink Panter”, koja ima i bh. državljanstvo.

Inače, sama BiH traga za oko 120 osoba preko javnih međunarodnih Interpolovih potjernica. U Kancelariji Interpola u Sarajevu kažu da ne mogu otkriti koliko ima potjernica koje nisu javno objavljene.

“Nadležni organi koji dostavljaju zahtjeve za raspisivanje međunarodnih potjernica u svakom pojedinačnom slučaju odlučuju da li je u interesu istrage ili pronalaska traženog lica da potjernica bude javno objavljena”, navode u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijem sastavu je i Kancelarija Interpola za BiH.

Lica sa potjernica

Albert Topić

Optužba: Ubio devet lica

Mervan Šljivar

Optužba: Ubistvo

Džemal Kapetanović

Optužba: Pokušaj ubistva, zloupotreba droga

Senad Kajtezović

Optužba: Silovanje

Jasmin Keserović

Optužba: Organizovanje terorističke grupe

Edin Pečenković

Optužba: Organizovanje terorističke grupe

Ratko Pantoš

Optužba: Teško razbojništvo

Sabaheta Džindo

Optužba: Krađe

Bojana Mitić

Optužba: Oružana pljačka

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih-drzavljani-sa-interpolove-potjernice-izmicu-policiji-traze-ih-zbog-ubistava-pljacki/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot