Savjeti policije: Kako da zaštitite imovinu pred odlazak na godišnji odmor

Objavljeno: 1. 7. 2016 u 12:44h

Centar javne bezbjednosti Banjaluka apelovao je na građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu odgovarajuće mjere kako bi umanjili rizik od situacija u kojima bi kriminogena lica, koristeći nepažnju i odsustvo, otuđila ili ugorozila njihovu imovinu.

Policija savjetuje da ukoliko znate da su vam komšije odsutne, a u njihovom stanu čujete iznenadnu buku, pozovite ih na besplatan broj telefona „122“ jer ćete time pomoći da odmah izađu na lice mjesta i eventualno zateknu izvršioca na djelu.

Ne morate se predstavljati, poziv može da bude anoniman. Takođe, savjetuju građane, da u vrijeme godišnjih odmora i u dane vikenda kada nisu u svom stanu ili kući, da preduzmu određene mjere i da budu obazrivi.

Tako, ako izlazite na kratko iz stana, uvijek zaključavajte ulazna vrata domova, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer kriminogena lica vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit i druge predmete.

Preporučuje se da ne spuštate roletne na prozorima do kraja, jer potencijalni izvršioci i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.

Ne ostavljajte ključeve ispod otirača, u papučama, saskijama za svijeće i slično jer kriminalci znaju za skrivanje ključa na tim mjestima. Takođe, ne ostavljajte ključeve u vozilima, bez obzira koliko kratko napuštate vozilo.

Ukoliko putujete na godišnji odmor, obavjestite o tome komšije, oni će obratiti više pažnje na vaš stan ili kuću, a zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/savjeti-policije-kako-da-zastitite-imovinu-pred-odlazak-na-godisnji-odmor/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])