BiH raspisala potjernicu za Jasminom Keserovićem

Objavljeno: 30. 6. 2016 u 10:19h

U najnovijem snimku koji se juče pojavio na internetu, a u kojem pripadnik terorističke organizacije Islamska država (ISIL) poziva na ubijanje hrišćana, sudeći prema svim informacijama, pojavljuje se Jasmin Keserović (22) iz Zavidovića.

Riječ je o osobi za kojom je Interpol prije pola godine raspisao i crvenu potjernicu na zahtjev pravosudnih institucija BiH, a zbog povezanosti s teroristima ISIL-a i prijetećim porukama koje je ranije upućivao.

Stari materijal

Keserović, koji je još 2013. godine otišao u Siriju, a na snimku se pojavljuje pod imenom Abu Muhamed el-Bosni. U novom videu u kojem Keserović poziva na ubijanje nemuslimana, pojavljuju se kadrovi američkih gradova San Francisko i Las Vegas. Mediji su objavili da vjeruju kako je video sniman u Mosulu te je protumačeno da se njime prijeti i Sjedinjenim Američkim Državama.

Interpol raspisao crvenu potjernicu

Vlado Azinović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i priznati ekspert za pitanja terorizma, ocijenio je juče u izjavi za “Avaz” da je prijeteći videosnimak Jasmina Keserovića koji su juče objavili mediji najvjerovatnije montiran u novembru 2014.

Kao takav, tvrdi profesor, ne bi trebao izazivati toliku pažnju medija, jer se tako samo ide naruku onima koji su instruirali Keserovića. On, naime, smatra da se radi o materijalu koji je tada montiran, a prvobitno pušten uoči dolaska pape Franje u junu 2015. u Sarajevo.

“Javnosti su poznati tadašnji snimci gdje su izrečene slične prijetnje. Čini se da je ista ruka koja snimala taj film snimila i ovaj s Keserovićem. Snimljeno je tada više materijala, tako da se snimci mogu koristiti s vremena na vrijeme da bi se stvorio privid nekog kontinuiteta”, ističe Azinović.

On navodi kako je zanimljivo da je Jasmin Keserović zapravo jedini preživjeli od svih osoba, osim Inesa Midžića, koji se pojavljuju na ranijem snimku.

“Očigledno je sada ovaj materijal iskorišten, jer bi bilo besmisleno da mrtvi prijete. Mislim da se kroz recikliranje tog videa nastoji uvesti neki strah. Zato bismo trebali biti oprezni s ovakvim isječcima. ISIL ima neku ideološku podršku u BiH, ali ne vjerujem da ova vrsta poziva može nekoga potaknuti na izvršenje nekog akta terorizma”, kazao je profesor Azinović.

Krize i psihoze

On je napomenuo da u grupama podložnim ovakvim pozivima ima osoba koje pate od problema s mentalnim zdravljem.

“To su osobe koje se bore s ovisništvom, koji zapadaju u neke krize, psihoze. Mi ne znamo kako ovakve vrste poruke mogu odzvoniti u glavama nekoga ko ima problema s mentalnim zdravljem. Onaj ko je zdrave glave, po automatizmu s gađenjem odbija tu vrstu poziva”, rekao je Azinović

Otišao s Bajrom Ikanovićem

Prema bezbjedonosnim podacima, Keserović, koji je rođen 16. juna 1994. godine u mjestu Hajdarovići u Zavidovićima, otišao je u Siriju zajedno s Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. januara 2013. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) objavila je nedavno da je Ikanović stradao u Siriji, dok se ne zna šta je s Đonom.

Otac tvrdi da su u kontaktu

Dževad Keserović, Jasminov otac, živi u Zavidovićima i tvrdi da mu sin nije terorista.

“Odgovorno tvrdim da je sve laž. Snimak je star nekoliko godina. Jasmin je juče postao otac i imamo kontakt. Ne krijem da je otišao u Siriju, i to među prvima, ali nisu svi koji odu u Siriju teroristi”, kategoričan je Dževad za Avaz.

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih-raspisala-potjernicu-za-jasminom-keserovicem/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])