Firme dobile vizu za evropsko tržište

Objavljeno: 29. 6. 2016 u 14:05h

Pasoš za izvoz tehničkih industrijskih proizvoda u Evropsku uniju dobilo je još pet domaćih firmi čime je društvo preduzeća čiji su proizvodi označeni “CE znakom” premašilo kotu 40.

Spoljnotrgovinska komora BiH i Ambasada Švajcarske u BiH započele su u septembru 2015. godine realizaciju projekta “CE označavanje – pasoš za izvozno orijentisane kompanije u BiH” s ciljem povećanja konkurentnosti domaćih preduzeća. Tokom desetomjesečnog projekta firmama su pružane konsultantske usluge u pripremi tehničke dokumentacije za proces usklađivanja proizvoda sa zahtjevima direktiva EU i EN standarda.

Dozvolu da na svoje električne bojlere stavi ” CE znak” dobila je firma “E-Metal” iz Šamca, “Fining” iz Gračanice za metalne grede, “Limeks” iz Sočkovca za izolacione panele sa metalnim stranicama, a “Inter” iz Tešnja i “AB Neretva” iz Mostara za PVC stolariju.

“Na ovaj način smo omogućili da pet naših kompanija nesmetano može plasirati svoje proizvode i usluge na evropsko tržište”, kaže predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Stručni saradnik u Agenciji za promociju izvoza Spoljnotrgovinske komore BiH i koordinator projekta Tarik Kovač kaže da su i ranije organizovali slične projekte i radionice i da će to činiti i u budućnosti.

“Svaki industrijski proizvod koji je obuhvaćen jednom ili više direktiva novog pristupa EU mora biti označen ” CE znakom” kako bi mogao da bude izvezen na evropsko i tržišta Norveške, Islanda i Lihtenštajna”, kaže Kovač i dodaje da ova oznaka pokazuje da proizvod zadovoljava sve esencijalne zahtjeve bezbjednosti, zaštite zdravlja i života ljudi, imovine, okoline i javnog interesa.

Profesor Mašinskog fakulteta u Banjaluci i konsultant u projektu Vid Jovišević kaže da je ” CE znak” prilično velika investicija za naše firme koje moraju ponekad izdvojiti i do 20.000 evra za njegovo dobijanje.

“Naše firme nerado izdvajaju sredstva za ovu oznaku jer je riječ o prilično velikim svotama novca za mala preduzeća. Zbog toga je ovaj projekat jako dobar jer su organizatori i firme podijelili troškove”, kaže Jovišević.

“CE znak” je na snazi od 1993. kada je zamijenio prethodni “EC znak”, a firme iz BiH su počele sa primjenom evropske regulative 2000. godine. Ova oznaka se odnosi na projektovanje, proizvodnju i eksploataciju tehničkih industrijskih proizvoda i moraju je imati sve firme koje namjeravaju da pristupe evropskom tržištu, koje zahtijeva poštovanje strogih tehničkih standarda.

Investicije iz Švajcarske

Vlada Švajcarske podržava razvoj BiH već 20 godina, a do sada je u različite projekte investirano više od 50 miliona švajcarskih franaka.

“Veliki broj donatora se povlači iz BiH, dok Švajcarska pokušava da pomogne već duži period”, kaže koordinator Programa za ekonomsku saradnju pri Ambasadi Švajcarske u BiH Almir Tanović.

Firme koje su dobile “CE znak”

  • “E-Metal” Šamac – električni bojleri
  • “Fining” Gračanica – metalne grede
  • “Limeks” Sočkovac – izolacioni paneli sa metalnim stranicama
  • “Inter” Tešanj – PVC stolarija
  • “AB Neretva” Mostar – PVC stolarija

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/firme-dobile-vizu-za-evropsko-trziste/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])