Prepolovljen topli obrok, manje novca za prekovremeni rad

Objavljeno: 28. 6. 2016 u 14:39h

Unija udruženja poslodavaca RS predložila je smanjenje naknade za prekovremeni i rad noću i praznicima, a da topli obrok bude prepolovljen.

Poslodavci su te prijedloge uputili Ekonomsko-socijalnom savjetu RS poslije nekoliko rundi pregovora o novom opštem kolektivnom ugovoru o čijim rješenjima i dalje postoje ozbiljne nesuglasice. Unija udruženja poslodavaca navela je da nije postignut značajan napredak u usaglašavanju odredaba opšteg kolektivnog ugovora i da su zbog toga predložili njegove pojedine odredbe.

Poslodavci su naveli da bi uvećanje plate za prekovremeni rad trebalo da iznosi 20 odsto, uvećanje za rad noću 30 odsto, a praznikom i ostalim danima kojima se ne radi 45 procenata. Prema kolektivnom ugovoru koji je na snazi uvećanje plate za prekovremeni rad iznosi 30 odsto, za rad noću 35 odsto, a praznikom 50 odsto.

Topli obrok prema važećem rješenju iznosi 185 maraka, a poslodavci su predložili da bude smanjen na 99 KM za puni fond radnih sati, odnosno dana. Poslodavci su predložili i da naknada troškova za dolazak i odlazak s posla treba da bude u visini cijene mjesečne karte u javnom prevozu.

“Dnevnicu za službena putovanja u Srpskoj, FBiH i inostranstvu treba da odredi Vlada RS posebnim aktom. Pored toga, otpremnina prilikom odlaska u penziju treba da iznosi tri prosječne neto plate radnika”, navedeno je u dopisu poslodavaca.

Poslodavci su predložili i da radniku u slučaju smrti člana porodice bude isplaćena pomoć u iznosu jednakom posljednjoj prosječnoj isplaćenoj neto plati.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da poslodavci svojim zahtjevima Ekonomsko-socijalnom savjetu prekidaju pregovaranje o usaglašavanju i donošenju opšteg kolektivnog ugovora.

“To je za nas iznenađenje jer ni na jednom sastanku u proteklih skoro mjesec niko nije rekao da će prekinuti pregovore”, navela je Mišićeva.

Ona je naglasila da su poslodavci u svojim prijedlozima drastično umanjili prava radnika u odnosu na ona koja trenutno imaju.

“Mi očekujemo od Vlade RS da bude odgovorna i da ne prihvati zahtjeve poslodavaca jer to bi pogoršalo ionako težak položaj radničke klase”, navela je Mišićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da su opredijeljeni za nastavak pregovora i poslije upućivanja svog prijedloga Ekonomsko-socijalnom savjetu.

“Mi sarađujemo sa svima iz Saveza sindikata samo izgleda ne sa predsjednicom Mišić “, rekao je Škrebić.

On je kazao da će neka prava radnika Zakonom o radu i novim kolektivnim ugovorom biti povećana, a neka umanjena.

“Radnicima treba dati prava, a oduzeti ih neradnicima. Sva suština je u tome”, rekao je Škrebić.

Vlada RS produžila je u dva navrata važenje opšteg kolektivnog ugovora – krajem aprila i maja na period od mjesec. Ti potezi bili su iznuđeni jer poslije usvajanja novog Zakona o radu u predviđenim rokovima nije donesen novi kolektivni ugovor.

Savanović: Nastavljamo pregovore

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da će danas biti održana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta.

“Pokušaćemo da organizujemo sastanak sa socijalnim partnerima prije sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta. Na sjednici će biti razmatrani zahtjevi poslodavaca, ali i Vlade”, naveo je Savanović.

Prijedlog poslodavaca – Važeći kolektivni ugovor:

  • Prekovremeni rad       20% – 30%
  • Rad noću    30% – 35%
  • Rad praznikom    45% – 50%
  • Topli obrok       99 KM    –    185 KM

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/prepolovljen-topli-obrok-manje-novca-za-prekovremeni-rad/||claudebot