Oduzeta 42 vozila vrijedna 200.000 KM

Objavljeno: 6. 6. 2016 u 12:09h

Službenici uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) oduzeli su 42 automobila vrijedna 200.000 maraka sa četiri auto-otpada na području Srednjobosanskog kantona.

Iz UIO BiH je saopšteno da su vozila oduzeta u akciji koja je izvedena u petak, subotu i juče. Utvrđeno je da vlasnici auto-otpada koji su ih i uvozili nisu platili carine i porez na dodatnu vrijednost (PDV). Riječ je uglavnom o automobilima proizvođača “Folksvagen” i “Opel”, koji su pronađeni na auto-otpadima u Vitezu i Kiseljaku.

“Vozila su bila pripremljena za prodaju u dijelovima, a riječ je o novijim modelima. Utvrđeno je da su vlasnici auto-otpada uvozili automobile sa stranim tablicama. Nakon toga bi tablice vraćali u zemlje porijekla vozila, a vozila su rastavljali i prodavali”, navedeno je u saopštenju UIO BiH.

Dodaje se da su vlasnici auto-otpada na taj način izbjegli da plate zakonski propisane dažbine na uvoz automobila.

U akciji otkrivanja i oduzimanja vozila, osim službenika UIO BiH, učestvovali su i pripadnici policijskih stanica Kiseljak i Vitez.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević je kazao da će njihov Odsjek za istrage provjeriti sva oduzeta vozila i utvrditi kolika je šteta po osnovu neplaćenih dažbina.

“Tek nakon toga biće odlučeno da li će vlasnici auto-otpada biti osumnjičeni za neko krivično djelo ili prekršaj, zavisno od dokaza. Protiv nekih će vjerovatno biti podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH za utaju poreza”, kazao je Ratko Kovačević.

Slična akcija oduzimanja većeg broja automobila UIO BiH sproveo je i 2013. godine. Tada su na području Tuzle i Srebrenika s auto-otpada oduzeta 133 automobila za koju vlasnici nisu imali ispravnu dokumentaciju.

Ti automobili takođe su uvezeni sa stranim tablicama, a zatim rastavljani u dijelove i prodavani. Za njih vlasnici auto-otpada nisu platili carine i poreze.

Pokušaj skrivanja

Izvor blizak istrazi je kazao da je tokom akcije vlasnik jednog auto-otpada, kada je čuo za pretrese, pokušao da sakrije nekoliko automobila.

“On za ta vozila nije imao validnu dokumentaciju. Zbog toga je pokušao da ih sakrije, ali to inspektorima UIO nije promaklo”, kazao je naš izvor.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/oduzeta-42-vozila-vrijedna-200-000-km/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])