EBU prolongirao rok BHRT-u da plati dug, prenos EURA 2016 i dalje pod upitnikom

Objavljeno: 1. 6. 2016 u 14:09h

Nakon vijesti da BHRT, zbog teške finansijske situacije, prekida emitovanje programa 30. juna, reagovali su iz Evropske radiodifuzne unije (EBU) iz koje su izrazili veliku zabrinutost zbog novonastale situacije u ovom javnom emiteru, te za sedam dana prolongirali rok do kojeg BHRT treba da plati dio duga.

Oni smatraju da je mogućnost da BiH ostane bez Javnog emitera “situacija bez presedana”, čime bi BiH postala jedina zemlja u Evropi sa takvim statusom.

“Finansijska situacija u BHRT-u pogoršava se godinama zbog nedovoljnog priliva sredstava uzrokovanog erozijom naplate RTV takse, te značajnog zaostatka u uplatama regionalnih partnera, Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine i Radio-televizije Republike Srpske”, piše u dopisu iz EBU-a.

U EBU-u smatraju da BHRT već godinama ima nedostatna finansijska sredstva i da su u tom segmentu potrebne hitne reforme. EBU će, kako su saopštili, nastaviti da podržava BHRT, kao partnera u BiH, kako bi pronašli siguran izvor finansija, s ciljem pronalaska dugoročnog rješenja, te su pozvali članove Evropskog parlamenta i Evropske komisije da podrže implementaciju EU standarda u medijima iz BiH.

Prošle sedmice, EBU je objavio da BHRT duguje šest miliona švajcarskih franaka, te da ova kuća nije u stanju ispuniti finansijske obaveze, uključujući i prava prenosa za predstojeće Evropsko prvenstvo u fudbalu, a nekoliko pokušaja je napravljeno kako bi se napravio i trasirao plan za otplatu duga.

EBU je postavio rok do 31. maja do koga je otplata duga trebalo da bude riješena, a zbog novonastale situacije, taj rok je pomjeren do 8. juna, prije starta Evropskog prvenstva u fudbalu koje je na rasporedu od 10. juna.

“Nadamo se da će vlasti u BiH prepoznati ozbiljnost situacije, ne samo u potrebnim reformskim mjerama za naplatu takse, nego i hitnim mjerama kojima će se dozvoliti BHRT-u da nastavi sa svojim operacijama i vraćanjem dugova”, ističe u saopštenju direktorica EBU-a Ingrid Deltenere.

“Vjerujemo da je jak Javni servis kamen temeljac stabilne demokratije. Pozivamo Evropsku komisiju i međunarodne institucije da nas podrže u pozivima vlastima u BiH da nađu kredibilno i dugoročno rješenje, s ciljem pronalaska načina za finansiranje Javnog servisa u ovoj demokratskoj zemlji”, piše na zvaničnoj stranici EBU-a.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ebu-prolongirao-rok-bhrt-u-da-plati-dug-prenos-eura-2016-i-dalje-pod-upitnikom/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])