Student Nemanja Lendić krenuo na put od Gradiške do Rima na dva točka

Objavljeno: 27. 5. 2016 u 11:58h

Student Nemanja Lendić iz Gradiške koji je biciklom krenuo u Rim, prešao je prvih 400 kilometara puta uprkos vremenskim neprilikama koje su ga pratile u ovoj avanturi, jer ima samo jedan cilj – da do Vječnog grada stigne za tridesetak dana.

Ovaj dvadesetčetvorogodišnjak, koji je prije četiri dana krenuo iz Gradiške na put dug 2.600 kilometara, u prosjeku dnevno prelazi oko 100 kilometara.

“U koji god grad da dođem čujem povike: “Evo onog momka iz Gradiške!”. Do sada nisam imao nikakve neprijatnosti, naprotiv, ljudi se oduševljavaju mojim poduhvatom. Svi me ljubazno ugoste, sjednem sa njima, malo odmorim, a zatim me biciklisti isprate iz grada”, priča avanturista Lendić.

On je do sada vrlo lako savladao Novi Grad, Plitvice, Rijeku, a zatim  preko Pule nastavlja do Rovinja, Kopra, Trsta, Venecije, Riminija, San Marina do konačnog cilja Rima.

“Posebno sam uživao u vožnji od Bosanske Otoke, preko Krupe, pa do Bihaća. Kanjon je veoma zahtjevan, ali je možda najljepši dio BiH za vožnju. Saobraćaj nije tako gust, vozači su tolerantni i susretljivi, put je kvalitetan i ima mnogo izvorišta vode za piće”, govori Lendić.

Dodaje da je najveća prepreka na dosadašnjem putovanju bio jak vjetar, koji mu je duvao u prsa, zbog čega je morao da uloži veliki napor da bi održao prosječnu brzinu.

“U par navrata vjetar je bio tako jak da sam pomislio da ću pasti sa bicikla. Nakon što sam savladao kanjon ušao sam u Bihać, gdje sam se kratko odmorio. Ekstremni uslovi su me pratili i kod Plitvičkih jezera, gdje me nije zaobišlo nevrijeme sa slabijim ledom”, kazao je Lendić.

Ovaj student istorije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci kaže da se odlučio na ovu ekspediciju nakon što je prošle godine savladao Atinu. Dodaje da Rim posjećuje zbog bogate istorijske vrijednosti.

“Ove godine drugačije sam pristupio putovanju, jer sam mnogo naučio nakon vožnje do Atine. Nosim više alata, rezervnih dijelova za bicikl, šator, aparaturu sa plinom da mogu kuvati i još mnogo toga – istakao je Lendić, koji planira da do 22. juna dođe do Rima.

Anegdota

Nemanja Lendić kaže da putovanje biciklom ima mnogo prednosti, a jedna od njih je i to što uvijek nosi mnogo anegdota. Ispričao je da mu je u posebno lijepom sjećanju ostalo putovanje u Grčku, jer dok se penjao na planinu Osa, na vrhu su ga zaustavili pastiri Kristos i Kosta.

“Momci su me počastili doručkom i sokom. Ispričali su mi da su inženjeri elektrotehnike iz Soluna, ali da su gradsku vrevu napustili zbog brzog načina života i otuđenosti ljudi. Zbog toga su odlučili da promijene svoj život iz korijena”, ispričao je Lendić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/student-nemanja-lendic-krenuo-na-put-od-gradiske-do-rima-na-dva-tocka/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])