Srbac: Računovođa prisvojio sindikalne i pare za ekskurzije

Objavljeno: 27. 5. 2016 u 10:14h

Bivši računovođa Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Srpcu Saša Stojković prijavljen je Okružnom tužilaštvu u Banjaluci zbog sumnje da je školu oštetio za oko 26.000 maraka.

On je do sada u više navrata prijavljivan za pronevjere, a protiv njega je u februaru podignuta optužnica da je nezakonito prisvojio 104.000 maraka.

Prema novom izvještaju, Stojkoviću policija stavlja na teret da je od 2009. do 2015. godine u više navrata neovlašćeno podizao novac sa tekućeg računa školske Sindikalne organizacije. Za podizanje novca koristio je bjanko naloge za isplatu novca koje su potpisali predstavnici organizacije. U te naloge je bez ikakvih odluka Sindikata unosio neistinite podatke i sa školskog računa u banci podizao novac. Na taj način sebi je prisvojio 22.123 marke. Osim toga, osumnjičen je da se neovlašćeno poslužio novcem namijenjenim za uplatu jednoj turističkoj agenciji radi organizacije ekskurzije đaka. Riječ je o 3.858 maraka, koje su mu bile povjerene u okviru obavljanja poslova. Stojkovića policija tereti da je počinio krivična djela pronevjera, posluga i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Protiv njega je policija 2015. godine podnijela izvještaj i za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja. Prema tom izvještaju on je od 1. novembra 2010. do 31. maja prošle godine prekoračio granice svog ovlašćenja, jer prilikom obračuna plata nije upisivao podatke o radnicima koji su na bolovanju, porodiljskom i neplaćenom odsustvu. Na taj način oštetio je budžet RS za blizu 71.000 KM.

Zbog nepravilnog i nezakonitog obračuna plata protiv njega je i podignuta optužnica u februaru ove godine. Prema toj optužnici on je za radnike škole koji su bili na odsustvu ili bolovanju od Ministarstva prosvjete i kulture RS uzimao pune plate, a radnicima je na račune uplaćivao umanjene. Ta djela je počinio od 1. januara 2010. do 31. maja 2015. godine i tako ukupno prisvojio 104.000 KM.

Prevara

Protiv vlasnika preduzeća “Eko-sistem” iz Doboja Dijane J. podnesen je izvještaj Okružnom tužilaštvu, koji je tereti za poslovnu prevaru tešku oko 68.000 maraka. Ona je osumnjičena da je prevarila preduzeće “Bijelić petrol” iz Doboja, s kojim je zaključila ugovor o kupovini naftnih derivata. Isporučenu robu nije plaćala redovno, pa je s “Bijelić petrolom” zaključila ugovor da će dugove isplatiti u ratama. Međutim ni taj ugovor nije ispoštovala.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srbac-racunovoda-prisvojio-sindikalne-i-pare-za-ekskurzije/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot