Optuženi za čedomorstvo negirali krivicu, odbrana tvrdi da Vojkana nije ubila bebe

Objavljeno: 27. 5. 2016 u 09:38h

Četiri mjeseca nakon što je uhapšena, Vojkana Bogojević (53) iz dobojskog sela Trnjani izjasnila se pred Okružnim sudom Doboj da nije kriva za ubistvo dvije bebe koje je u periodu od 2011. do 2015. godine rodila njena mentalno zaostala kćerka Sanja Bogojević (26).

Izjašnjenje o krivici održano je bez prisustva javnosti, koja je po zahtjevu tužioca Vaje Todorović isključena iz cijelog toka postupka, a s tim su se saglasili branioci optuženih.

Rade Bogojević (54) iz Trnjana, za kojeg je DNK analizom utvrđeno da je otac jedne od tri bebe, te Vid Janković iz Dugog Polja, koji je imao seksualne odnose sa djevojkom, takođe su se izjasnili da nisu krivi.

Žarko Cvijetić iz Skugrića, optužen za isto djelo kao Bogojević i Janković, obljuba nad nemoćnim licem, nije se želio izjasniti, te je sudija konstatovano da se izjašnjava da nije kriv. Branko Ristić, branilac Vojkane Bogojević, koja se vidno mršavija otežano kretala od dobojskog Kazneno-popravnog zavoda do Okružnog suda, kazao je da će tokom postupka osporiti pravnu kvalifikaciju djela.

“Osporava se izvršenje sva tri navedena krivična djela, s obzirom na to da je stavljeno na teret podstrekavanje na teško ubistvo, a u osnovi je učinjenje krivičnog djela čedomorstvo”, kazao je Ristić, te na novinarsko pitanje da li odbrana tvrdi da je ubistva počinila Sanja, a ne njena majka Vojkana, potvrdno odgovorio.

Ljiljana Miljanović, branilac Radeta Bogojevića, najavila je da će tokom suđenja pobijati urađenu DNK analizu, te zatražiti novu, jer im ona koja je obavljena po nalogu Tužilaštva ne ide u prilog. Ona se požalila da su mediji iskoristili cijeli slučaj i otežali postupak, te dodala da očekuje da suđenje počne u roku od 30 dana jer su Vojkana i Rade u pritvoru, dok se Janković i Cvijetić brane sa slobode. Ponuda za sklapanje sporazuma o priznanju krivice s Tužilaštvom odbrani zasad ne odgovara.

“Visoke su predviđene kazne, društvena opasnost djela je izuzetno velika, ne podržavamo da treba ostati nerazjašnjeno, ali osnovni je princip šta je neko učinio, šta je opis njegovog krivičnog djela”, kaže Miljanovićeva, te dodaje da Tužilaštvo do završetka postupka može predlagati sporazum.

Istraga još nije dala odgovore na pitanja ko je otac druge bebe čiji su skeletni ostaci pronađeni u blizini kuće Bogojevića, te gdje je završilo tijelo treće bebe koju je Sanja rodila, a kojoj je ona presudila.

Djevojka se nalazi u ustanovi izvan Doboja, ona nije hapšena i, sve su prilike, neće biti krivično gonjena, iako je protiv nje podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ubistvo djeteta pri porođaju, te će dobiti imunitet.

Prema Krivičnom zakonu RS za teško ubistvo, za šta se tereti Vojkana, prijeti joj zatvorska kazna od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, dok Bogojeviću, Jankoviću i Cvijetiću, optuženim za obljubu nad nemoćnim licem, prijeti kazna zatvora od najmanje pet godina.

Osim Sanje, Vojkana ima još tri udate kćerke i maloljetnog sina, koji s ocem Milivojem, koji je takođe bio podvrgnut DNK analizi jer se sumnjalo da je ne samo podvodio kćerku trojici optuženih, nego da je i on mogao biti otac beba, živi u Trnjanima.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/optuzeni-za-cedomorstvo-negirali-krivicu-odbrana-tvrdi-da-vojkana-nije-ubila-bebe/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot