Gorivo poskupljuje i do deset feninga

Objavljeno: 27. 5. 2016 u 13:52h

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj moglo bi naredne sedmice da poskupi za osam do deset feninga po litru, a razlog je rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.

Potvrdio je direktor “Krajinapetrola” Milovan Bajić dodajući da su rafinerije još prekjuče znatno podigle cijene

“Mislim da će narednih dana doći do znatnijeg rasta cijena nafte na tržištu RS”, naglasio je Bajić.

Cijene dizela trenutno se na pumpama u RS kreću od 1,59 do 1,71 KM za litar, dok se benzini prodaju po cijeni od 1,63 do 1,85 KM.

U Privrednoj komori RS kažu da je poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj u direktnoj vezi sa cijenama sirove nafte na svjetskom tržištu, kao i sa kursom dolara.

“Zalihe u SAD su smanjene zbog šumskih požara u Kanadi, iz koje se značajne zalihe sirove nafte dostavljaju SAD-u. Zbog toga je došlo do povećanja cijena sirove nafte i derivata na svjetskom tržištu, što će se reflektovati i na naše tržište”, rekao je sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak.

Podsjetio je da distributeri u RS imaju mogućnost da slobodno formiraju cijene.

“U svakom slučaju povećanje cijena neće se drastično odraziti na životni standard građana”, rekao je Berak.

Barel brent nafte prešao je juče granicu od 50 dolara prvi put ove godine, nakon što su objavljeni podaci o smanjenju zaliha u SAD. Sirova nafta iz Sjevernog mora juče je prodavana za 50,07 dolara, poslije poskupljenja za 33 centa, dok je barel sirove nafte u SAD prodavan za 49,85 dolara, što je za 29 centi više nego prekjuče.

Zalihe ovog energenta u Americi umanjene su na 4,2 miliona barela u sedmici do 20. maja.

Cijena goriva u Srpskoj padala je konstantno od početka novembra 2014. godine i dostigla najniži nivo u posljednjih šest godina. Međutim, od 10. februara ove godine gorivo je ponovo počelo da poskupljuje.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/gorivo-poskupljuje-i-do-deset-feninga/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot