Detalji o drami derventskih osnovaca: “Đaci se od dima nisu vidjeli u autobusu”

Objavljeno: 26. 5. 2016 u 09:44h

“Moja kćerka Bojana otišla je na ekskurziju u Crnu Goru, a kada sam čula da se autobus zapalio, pokušala sam da je nazovem, ali je bila nedostupna. Bilo je užasno, ludjela sam, nisam znala šta ću.”

Tim riječima dramu koju je preksinoć preživjela prepričava Gordana Bojanić iz Dervente, čija je kćerka sa još 51 učenikom osmog razreda Osnovne škole “Nikola Tesla”, te petoro prosvjetara bila u autobusu koji je zahvatio dim, a potom i plamen, u mjestu Ulići, na putu Podgorica – Cetinje.

Đaci, nastavnici i vozači nisu povrijeđeni i trenutno su u Budvi, dok se u Derventi uveliko priča o tome ko je odgovoran za ovaj incident.

13275693_10208428337238811_1095145187_n

Bojanićeva za Nezavisne novine ističe da je, čuvši šta se desilo, pozvala oca jedne učenice, koji je rekao da ni on još ne zna ništa.

“On je nazvao kćerku, ali je i ona bila isključila telefon ili je odbila poziv, šta li, ne znam. On je potom nazvao direktora škole, pa je obavijestio i mene da je sve u redu. Najgora je ta neizvjesnost, koja je trajala pola sata do sat, ali se činila kao vječnost”, prisjeća se Bojanićeva.

Zabrinuta majka potom je uspjela da stupi u kontakt sa kćerkom, a čule su se i juče ujutru, te joj je Bojana ispričala niz detalja o onom što je preživjela.

“Ona kaže da je gorjelo u autobusu, da se osjetio dim, ali da je vozač rekao: ‘Nije to ništa.’ Međutim, djeca se nisu vidjela u autobusu”, kaže Bojanićeva. Dodaje da je vozač na kraju odlučio da zaustavi autobus, te su djeca izašla, a onda su vidjeli da vatrogasci gase požar.

U to vrijeme, nastavnici su, kako tvrdi Bojanićeva, “đacima kazali da se ne javljaju roditeljima, niti da primaju pozive”, te da je ta neizvjesnost bila strašna. Ranka Kozomara, tetka jednog učenika, tvrdi da su do nje došle informacije da su pojedinim đacima izgorjele stvari, poput jakni.

“Neko treba da snosi odgovornost. Smatram da je u pitanju ljudski faktor i da autobus nije bio dovoljno ispravan”, jasna je Kozomara.

U autobusu je bila i učenica Katarina Gojković, čiji otac Slaven smiruje strasti i ističe da se kvarovi dešavaju, ali da je agencija koja je ekskurziju organizovala dužna da objasni šta se dogodilo.

“Djeca su preksinoć ušla u svoje sobe. Sad je sve u redu, u petak se vraćaju. Molimo Boga da sve prođe kako treba”, priča Gojković.

Da je među roditeljima preksinoć zavladala pometnja, svjedoči i podatak da su Ljubišu Đurića, direktora škole, pozivali do 23.30.

“Svi su iz autobusa izašli na vrijeme i spasili su sve stvari, tako da nije bila tako preopasna situacija. Znamo svi šta se moglo desiti, ali ništa prestrašno se nije dogodilo i važno je da su svi živi i zdravi”, naveo je Đurić, koji kaže da su požar najvjerovatnije izazvale instalacije. Đurić tvrdi da se prvo pojavio dim i vozač je, kako ističe, odmah stao.

“Djeca su izašla i izbavila stvari, a onda se pojavio plamen, tako da je izgorio samo zadnji dio autobusa, gdje se nalazi motor”, rekao je školski direktor na čija su vrata, prenose Nezavisne novine, pokucali i inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Organizator ekskurzije je preduzeće STP Derventa, čiji predstavnik Branko Čolić tvrdi da putnici nijednog momenta nisu bili u opasnosti.

“Vozilo je, mislim, 2002. godište, a vlasništvo je firme ‘Autoprevoz’ Brod, od koje naša agencija iznajmljuje vozila. Vozilu je odrađen tehnički pregled pred polazak, a mislim da je registrovano nekoliko dana ranije. Bilo je tehnički ispravno i policija ga je pregledala pred polazak”, rekao je Čolić, dok sa preduzećem “Autoprevoz” Brod nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Đaci su na ekskurziju otišli u ponedjeljak, te su prespavali u Sarajevu, pa su nastavili prema Budvi i na putu je došlo do požara.

Agencija STP Derventa je potom obezbijedila prevoz učenicima i njihovim nastavnicima do Budve, a sutra se vraćaju u Derventu, gdje ih nestrpljivo čeka rodbina.

Inspekcija: Slijedi vanredna kontrola!

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove potvrdili su da će nezgoda koja se dogodila učenicima iz Dervente na ekskurziji u Crnoj Gori biti predmet vanredne inspekcijske kontrole, što se, između ostalog, odnosi na tehnički pregled, te posjedovanje licenci za prevoznika i vozilo.

“Prevoznici su predmet svakodnevnog nadzora Saobraćajne inspekcije bez obzira na to da li se javljaju na konkurse za izvođenje ekskurzija i izleta ili ne”, tvrdi Danislav Drašković, glavni republički sabraćajni inspektor.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ističu da im je uvijek na prvom mjestu bezbjednost učenika na ekskurzijama.

“Prevoznik mora ispunjavati uslove propisane zakonskim i podzakonskim aktima kojima se reguliše prevoz u drumskom saobraćaju i oblast bezbjednosti u drumskom saobraćaju”, navode iz resornog ministarstva.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/detalji-o-drami-derventskih-osnovaca-daci-se-od-dima-nisu-vidjeli-u-autobusu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot