Porodica Miljić 20 godina vodi bitku za povrat imovine: Optužuju sudiju da im je oteo stan

Objavljeno: 25. 5. 2016 u 10:36h

Porodica Miljić 20 godina vodi pravnu bitku da uđe u posjed stana u Sarajevu, koji je otkupila u februaru 1992. godine, a koji je nakon rata “prisvojio” Veltekin Bosović, inače sudija, tvrdi Borislav Maksimović, punomoćnik porodice Miljić.

Dodaje da je stan ove porodice Bosović 2002. godine protupravno otkupio od tadašnjeg Ministarstva odbrane FBiH, u kojem je današnji sudija radio.

Maksimović je istakao i da postoji presuda Opštinskog suda u Sarajevu iz 2005. godine kojom je pravovaljanim proglašen kupoprodajni ugovor između Neđe Miljića i tadašnjeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SFRJ – SSNO) sklopljen 15. februara 1992. godine.

Ovu presudu je potvrdio i drugostepeni, Kantonalni sud u Sarajevu godinu dana kasnije, dok je i Vrhovni sud FBiH 2008. godine odbio reviziju drugostepene presude.

“U pitanju je reprezentativni stan na Ciglanama, vojni stan. U tom stanu od rata je Bosović. On je bio visokopozicionirani uposlenik Ministarstva odbrane FBiH i sredio je da mu ministar potpiše stalno rješenje na stan, što je protupravno jer je u toku bio postupak povrata stana. Bosović je 2002. godine od Ministarstva odbrane otkupio stan. Dakle, Ministarstvo je protupravno omogućilo otkup već otkupljenog stana. Bosović je taj stan uknjižio. Zvanje sudije je odgovorna funkcija i postavlja se pitanje kakve će presude donositi osoba koja prisvaja tuđu imovinu”, optužio je Maksimović.

Kazao je da je u toku i postupak kojim porodica Miljić tužbom traži da se nevažećim proglasi otkup stana na kojem postoji stanarsko pravo između Bosovića i Ministarstva, te da je stavljena zabrana prava raspolaganja tim stanom u smislu prodaje.

“Porodica je 1998. godine podnijela zahtjev za povrat stana i to je još u toku. Uprava za stambena pitanja je odbijala da vrati stan. Tvrdilo se da je Neđo bio pripadnik Vojske Jugoslavije, ali on je bio pripadnik Vojske RS i sve je vrijeme bio u BiH”, dodao je Maksimović.

Naglasio je da su nedavno podnijeli zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, od kojeg traže preispitivanje odluke o imenovanju Bosovića na mjesto sudije Osnovnog suda u Sokocu.

“Bosović je VSTV-u poslao odgovor da porodica Miljić ima riješeno pitanje, a oni zapravo imaju neku livadicu u okolini Novog Sada. Podstanari su u Novom Sadu i u Banjaluci, gdje je jedan sin”, tvrdi Maksimović.

Stana Miljić, supruga Neđe Miljića, potvrdivši da je Maksimović njihov punomoćnik, ističe da 20 godina ne može do svoje imovine, ali da nikada neće odustati od stana.

“Stan je naš, ali on je sudija i ništa ne možemo. Imam penziju, snalazimo se. Uostalom, moje je pravo na taj stan. U njemu smo bili prije rata. Iz njega su me izveli 16. juna 1992. godine, zatvorili me i 2. avgusta me pustili iz zatvora na razmjenu. To zato što je Neđo bio vojno lice. Ja sam radila u bolnici i nisam bila neprijatelj”, kazala je Stana Miljić.

Sudija Veltekin Bosović odgovorio je da su tvrdnje Maksimovića neistinite i neutemeljene, te da ima dokumente da je on vlasnik stana.

“Postoji imovinski karton koji se ispunjava i ja, kada sam aplicirao za ovo mjesto, obavijestio sam VSTV na osnovu čega sam upisan u ZK kao vlasnik stana i dao materijalne dokaze za to”, dodao je Bosović.

Iz VSTV-a su nam odgovorili da je Bosović podnio potrebnu dokumentaciju prilikom aplikacije za sudijsku poziciju 2008. godine, te da je pri verifikaciji prijave utvrđeno da Bosović nije prekršio imovinske propise.

Napominju da je Ured disciplinskog tužioca 3. marta primio pritužbu protiv Bosovića, ali nisu u mogućnosti dati više informacija s obzirom na princip povjerljivosti.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/porodica-miljic-20-godina-vodi-bitku-za-povrat-imovine-optuzuju-sudiju-da-im-je-oteo-stan/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot