Mirko Malešević darovao krv 170. put!

Objavljeno: 25. 5. 2016 u 14:05h

Rekorder dobrovoljnog davalaštva krvi u Republici Srpskoj Mirko Malešević iz Donjih Podgradaca darovao je krv u Službi transfuzije gradiške bolnice 170. put.

Malešević je krv prvi put darovao 1973. godine na služenju vojnog roka u Benkovcu. Sad ima 62 godine i očekuje da će do 65, do kada može da daje krv, uspjeti da daruje i 180. dozu.

On pojašnjava da je nakon služenja vojnog roka nastavio redovno da daruje krv, nakon čega je uz preporuku ljekara, da bi to bilo dobro za njegovo zdravlje, nastavio da svaka na tri mjeseca čini ovo humano djelo.

Malešević navodi da, kada se približi termin za davanje krvi, osjeti tegobe i pritisak u glavi, ali se nakon darovane doze osjeća “laganim kao pero”, a i osjećaj da čini humano djelo takođe mu mnogo znači.

On nikada nije pio ni pušio i zdrav je, osim povremeno povišenog krvnog pritiska. Fizičku kondiciju popravlja u lovu. Malešević savjetuje svim ljudima, bez obzira na pol, a pogotovo mladima, da daruju krv jer će “tako učiniti dobro drugima, a i sebi poboljšati zdravlje”.

Načelnik Službe transfuzuje gradiške bolnice Marija Cvetković navela je da trenutno imaju dovoljno zaliha krvi, jer je u maju darovano 55 doza. Ipak, ona upozorava da predstoji lošiji period za davalaštvo, posebno u avgustu.

Cvetkovićeva poziva mlade ljude da daruju krv navodeći da se po zdravstvenom stanju rekordera davalaštva u Srpskoj Mirka Maleševića vidi da to pozitivno utiče na zdravlje.

Najviše mladih koji žele da daruju krv ima manjak gvožđa u krvi, pa ne mogu da to urade, a obično je razlog što u ishrani ne unose hranu bogatu gvožđem, kao što je kopriva, cvekla i kupina.

“Takođe, mnogo mladih sada ima i povišen krvni pritisak, koji je prouzrokovan, vjerovatno, lošom ishranom ili genetikom”, navodi Cvetkovićeva.

Opština Gradiška ima najviše višestrukih aktivnih davalaca krvi – njih desetak darovalo je krv više od 100 puta.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/mirko-malesevic-darovao-krv-170-put/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot