Raskrinkane lažne penzije štede milione

Objavljeno: 16. 5. 2016 u 12:55h

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) RS je u protekle četiri godine, koliko traje akcija “Stop prevarama, do penzije pošteno”, uštedio više od 23 miliona maraka, jer su bez penzija ostale stotine lažnih penzionera.

U Fondu PIO RS ističu da je samo za posljednjih osam mjeseci zatražena provjera medicinske dokumentacije za 142 osobe, a vjerodostojnost nije potvrđena u čak 98 slučajeva.

“Od toga je najviše slučajeva falsifikovane dokumentacije, njih 48 iz Bileće, po 13 iz Nevesinja i Trebinja, 12 iz Ljubinja, deset iz Berkovića, te dva iz Banjaluke. U prva tri mjeseca 2016. vjerodostojnost dokumentacije nije potvrđena za 18 lica”, potvrdili su iz Fonda.

Dodaju da će sav iznos koji je preplaćen u parničnim sudskim postupcima biti namiren Fondu, a radi se o milionima maraka, jer su ti korisnici pravo ostvarili mahom u periodu od 2007. do 2010. godine.

“Najveći broj njih je koristio to pravo između pet i osam godina, a po svakoj godini primanja penzije na osnovu falsifikovane dokumentacije moraće da vrate oko 6.000 maraka”, ističu iz Fonda.

Dodaju da se sa lažnom dokumentacijom čak 22 osobe pojavljuju kod više zdravstvenih ustanova kao serijski falsifikatori.

“Upravo od onih koji su penzionisani na osnovu falsifikovanih dokumenata došli smo do podataka da su u protivzakonitim radnjama učestvovali i pojedini ljekari, ali i pojedinci koji su se u to vrijeme nalazili na najvišim rukovodnim pozicijama u Fondu”, rekli su u Fondu.

Prema podacima Fonda PIO RS, prošle godine bilo je 45.749 pojedinačnih obustava, od čega je u isplatu, nakon kompletiranja medicinske dokumentacije, vraćeno 9.860 ili svaki peti korisnik.

“Na ovaj način je ušteđeno 3,2 miliona KM. Samo u prva četiri mjeseca ove godine bilo je 16.811 obustava, a u isplatu je vraćeno 5.435 korisnika ili tek svaki treći, čime je ušteđen milion i po maraka”, dodaju u Fondu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović smatra da najveću odgovornost snose ljekarske komisije koje su proglašavale zdrave ljude invalidima.

“Posljednjih godina rigorozno radimo na reviziji, ali ta pojava se omasovila. Tu pojavu moramo suzbiti i svesti na najmanju moguću mjeru”, rekao je Savanović.

Prema podacima Fonda PIO, invalidske penzije primaju 253.802 korisnika, što čini 15,6 odsto od ukupnog broja. Starosne penzije učestvuju sa 53,99 odsto, porodične sa 30,24 odsto, te ostala prava sa 0,12 odsto. Do prije samo nekoliko godina starosne penzije činile su 45 odsto ukupnog broja penzija, porodične 35 odsto, a invalidske čak 20 odsto.

Bolnice

Provjere penzionera obavljaju se u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u BiH i Srbiji kao što su Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, Klinika “Dr Laza Lazarević” Beograd, VMA Beograd, KBC “Zvezdara” Beograd, Klinički centar Podgorica, Kantonalna bolnica “Dr Safet Mujić” Mostar, Opšta bolnica Trebinje, te Zdravstvena ustanova “Anima” Mostar. Osiguranici su najčešće iz ovih bolnica dostavljali dokumentaciju prilikom ostvarivanja prava na invalidsku penziju.

“Prvenstveno se provjerava ispravnost medicinske dokumentacije sa dijagnozama psihoze, depresije, PTSP-a, te šizoafektivna stanja”, kažu iz Fonda PIO RS.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/raskrinkane-lazne-penzije-stede-milione/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot