Posao za 3.300 osoba

Objavljeno: 4. 5. 2016 u 12:38h

Zavod za zapošljavanje RS raspisaće danas javni poziv za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja za ovu godinu, a za podsticanje zapošljavanja oko 3.300 osoba predviđen je 15,1 milion KM.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić kazao je da je Akcionim planom zapošljavanja za 2016. godinu, koji je usvojila Vlada RS, predviđen oko 15,1 milion maraka za podsticaj zapošljavanju.

“Novac su obezbijedili Vlada i Zavod za zapošljavanje. Planiramo da zaposlimo oko 3.300 osoba u ovoj godini. Prošle godine za projekte zapošljavanja bila su obezbijeđena 9,2 miliona maraka, a zaposleno je 2.700 osoba. Za ovu godinu povećavamo namjenska sredstva za projekte zapošljavanja”, rekao je Vujičić.

Istakao je da je juče usvojena odluka o raspisivanju javnog poziva za četiri projekta zapošljavanja.

“Najvažniji je projekat zapošljavanja u privredi i njime je planirano zapošljavanje 1.770 osoba. Za ovaj projekat je planiran 6,1 milion maraka”, objasnio je Vujičić.

Drugi projekat usmjeren je na zapošljavanje djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Plan je da kroz njega posao dobije 515 osoba, a za to je obezbijeđeno 2,6 miliona maraka.

Ove godine biće zaposleni i pripravnici, a jedna od komponenti tog projekta podrazumijeva da posao dobije 274 djece poginulih boraca.

“Zavod će u potpunosti finansirati zapošljavanje tih pripravnika. Pored toga planirano je zapošljavanje još 350 pripravnika, čime njihov ukupan broj dostiže 624. Vrijednost projekta zapošljavanja pripravnika je nešto ispod pet miliona maraka”, rekao je Vujičić.

Četvrti projekat usmjeren je na zapošljavanje osoba starijih od 45 godina. Plan je da bude zaposleno 336 osoba, a za to su obezbijeđena oko 1,4 miliona maraka.

“Opredjeljenje Vlade i Zavoda za zapošljavanje je da budu zaposlene kategorije stanovništva koje najteže dolaze do posla, demobilisani borci, djeca poginulih boraca i ratni vojni invalidi. Pozivam privrednike da putem javnog konkursa apliciraju za novac koji će biti na raspolaganju”, istakao je Vujičić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kazao je da ove projekte uspješno realizuju od 2011. godine.

“Vlada sve ove godine pokazuje senzibilitet prema najugroženijim i najosjetljivijim kategorijama, kojima treba najveća pomoć. To su kategorije koje su proizašle iz rata, mladi ljudi i stariji od 45 godina, koji teško dolaze do zaposlenja. Vlada iz godine u godinu kroz akcione planove zajedno sa Zavodom za zapošljavanje povećava iznos za podsticaj zapošljavanja i time pokazuje da vodi brigu da nezaposleni dođu do posla. Akcenat je na realnom sektoru, jer se samo u njemu stvara nova vrijednost, kroz koju se kreira akumulacija, od koje se mogu finansirati druge potrebe”, rekao je Savanović.

On je kazao da će ovaj program trajati i ubuduće, jer se pokazao uspješnim.

“Svi koji su do sada prošli kroz ovaj program su zadovoljni i pokazalo se da je on opravdan. I narednih godina ćemo akcenat stavljati na ove osjetljive kategorije”, rekao je Savanović.

Predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Boško Tomić je kazao da se većina novca odnosi na sufinansiranje zapošljavanja kod poslodavaca.

“Smatramo da nije lako započeti vlastiti biznis uz pomoć sredstava koja su na raspolaganju. Veoma dobra opcija je da damo poslodavcima podsticaje za zapošljavanje, jer oni imaju i programe i projekte i potrebu za radnom snagom. Podsticaji će im dobro doći da prime nove radnike”, rekao je Tomić i dodao da će veliki dio novca biti vraćen društvu kroz poreze i doprinose.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/posao-za-3-300-osoba/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot