Otac Đokan Majstorović: Ne vjerujem da moje crkve više nema

Objavljeno: 3. 5. 2016 u 07:40h

“Sve mi se ovo čini kao jedan dugačak san, jedna noćna mora i ne mogu da verujem da gledam u moju crkvu, da je više nema, gdje sam 18 godina služio.”

Ovim riječima sa suzama u očima je otac Đokan Majstorović, rodom iz Vlasenice, u izjavi za “Nezavisne” opisao osjećanja kada je u nedjelju kasno uveče, na pravoslavni Vaskrs, vidio plamen i dim, koji je sukljao iz srpske pravoslavne crkve svetog Save u centru Menhetna u Njujorku.

“Zovu me ljudi ovde iz Amerike, iz Srbije, iz Republike Srpske, svi žele da znaju šta se desilo. Ovdje su tri mašine za gašenje požara, još bacaju vodu na dijelove crkve gdje smatraju da vatra nije u potpunosti ubijena. Treba još da se sipa. Niko ne može da pristupi blizu crkve, sve je blokirano, policija je okolo, tako da se još ništa ne zna”, rekao je otac Đokan, koji se u trenutku razgovora s nama nalazio pored crkve, u apartmanu u kojem živi.

Za nesreću su mu javile komšije i čim je čuo otišao je do crkve, ali, kako kaže, u tom kratkom vremenu crkva je bila potpuno u plamenu. Kaže da je izgrađena 1855. godine, a zbog velike ljepote proglašena je i za jednu od kulturnih znamenitosti Njujorka. Ističe da je još rano za procjenu kolika su oštećenja, kao i šta je uzrok požara.

“Ne znamo ništa. Zidovi stoje. Sad će stručnjaci procijeniti koliko su stabilni. Mi vjerujemo da može da se obnovi i da nije skroz otišla. Sačekaćemo izvještaj građevinara i čim budemo saznali šta se događa krenućemo da je obnovimo što prije”, rekao je on i dodao da očekuje pomoć donatora za obnovu crkve, te da će o svemu javnost biti blagovremeno obaviještena.

Američki mediji su opširno pisali o požaru u crkvi koja je bila pravi dragulj grada. Nalazi se pored samog Brodveja u blizini Pete avenije, kod Medison parka u srcu Menhetna.

Izgrađena je u gotskom stilu, a SPC ju je od Protestantske crkve kupila 1943. godine. Na kupovini se angažovao vladika Nikolaj Velimirović, koji je uz pomoć vjernika i donatora sakupio potrebna sredstva. Nakon toga, crkvi su dodavani elementi vizantijskog stila, a postala je pravoslavni srpski misionarski centar i mjesto brojnih vjerskih i kulturnih manifestacija.

“New York Times” je u svoju priču o požaru u crkvi stavio naslov “Plamen progutao istorijsku srpsku pravoslavnu crkvu na Menhetnu”, “Washington Post” je svoj tekst naslovio sa “Plamen uništio istorijsku crkvu na svoj pravoslavni Uskrs”, a “New York Daily” “Vatrogasci u borbi s vatrenom stihijom u srpskoj pravoslavnoj crkvi na Menhetnu”.

CBS News je priču o srpskoj crkvi u Njujorku povezao s još dvije pravoslavne crkve koje su izgorjele na Vaskrsa, obje u Australiji. Mediji javljaju da se dosad ne zna uzrok ni za jedan od požara, te napominju da, srećom, ni u jednoj nije bilo ozbiljnijih povreda ljudi.

Crkva u Melburnu pripadala je Grčkoj pravoslavnoj crkvi i bila je stara 115 godina, dok je crkva u Sidniju pripadala Makedonskoj crkvi i bila stara 126 godina.

U međuvremenu, iz Rusije je stigla i još jedna vijest: čuveni manastir Valam na sjeveru Rusije takođe je progutao plamen tokom jutarnje vaskršnje liturgije. Crkva je sagrađena u 19. vijeku.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/otac-dokan-majstorovic-ne-vjerujem-da-moje-crkve-vise-nema/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])