Najmlađa milijarderka ostaje bez svega jer je varala

Objavljeno: 28. 4. 2016 u 10:05h

Elizabet Holms bila je 2003. u dobi od samo 19 godina čudo od djeteta, predstavivši svom mentoru na Univerzitetu Stanford revolucionarnu metodu analiziranja krvi.

Bila je riječ o ispitivanju krvi iz samo jedne kapi iz vrha prsta, da bi nakon nekog vremena osnovala firmu Teranos koja je u kratkom vremenu dostigla vrijednost od 9 milijardi dolara, a ona sama postala sa 3,6 milijardi najmlađa milijarderka na svijetu koja je izgradila vlastito poslovno carstvo.

Sada se, međutim, otvorila prava provalija pod njenom kompanijom, otkako su agencija za kontrolu berzovnog poslovanja u SAD-u, FDA i Medicare pokrenuli istragu kojom ispituju koliko je njeno poslovanje zakonito, jer se pokazalo da su na pripremi testa “Edison” radile nekvalifikovane osobe, kao i da test uopšte nije tako pouzdan kako se smatralo i kako je Holms to predstavljala.

Istrage bi, kako sada stvari stoje, mogle biti smrtna presuda njenoj firmi, a ona sama izjavljuje da je duboko potrešena razvojem situacije, da joj nije jasno kako se to sve nije i ranije pokrenulo, ako već postoje neke sumnje, i da je prekinula sva testiranja, te pokreće potpuno nova. Međutim, ovo ipak nije prvi glas da nešto nije u redu s njenim hitom u području zdravstva.

Izvjesni profesor medicine sa Stanforda Džon Ionidis objavio je u naučnom časopisu Journal of American Medical Association još u februaru prošle godine da je uspjeh Teranosa plod isključivo agresivne PR taktike.

Niko se tada nije previše obazirao na njegove riječi jer u to je vrijeme Elizabet Holms bila apsolutni hit. Već 2014. imala je 18 patenata po SAD-u, 66 izvan SAD-a i bila je sapotpisana na još stotinjak drugih patenata.

Te godine Forbs ju je smjestio na 110. mjesto svoje liste 400 najbogatijih i te je godine njen imetak procijenjen na čak 4,7 milijardi dolara. Uz to, njena je biografija izgledala onako kako su mediji mogli samo poželjeti za jednu dobro, dramatičnu priču. Njen ju je mentor profesor Čening Robertson opisivao kao novog Bila Gejtsa ili Stiva Džobsa.

On je bio onaj kojem se pojavila na vratima kao 19-godišnjakinja kako bi mu rekla da napušta studij kako bi se posvetila biznisu. A i razlog zašto je prethodno odustala od studija medicine, bio je simpatičan; grozila se igala i slika vađenja krvi.

U oktobru 2015. ta se simpatična slika stala raspadati kad je članak o njoj napisao nagrađivani istraživački novinar Džon Kerijrou u Wall Street Journalu. Utvrdio je da je uspjeh njene firme puka brižno građena fasada bez pravog pokrića. Njen test “Edison” do sada je potvrđen kao djelotvoran samo za utvrđivanje prisutnosti herpesa, dok za još 120 drugih terapeutskih primjena čeka na potvrdu FDA. A kako se čini da je FDA skloniji istraživati cijelu firmu nego joj odobriti primjenu, dionice njene kompanije strmoglavo se ruše.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/najmlada-milijarderka-ostaje-bez-svega-jer-je-varala/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])