Prva novinarka iz Srbije ušla u oslobođenu Palmiru

Objavljeno: 8. 4. 2016 u 12:24h

Novinarka B92 Aleksandra Godfroa nalazi se u Palmiri, odakle će naredne nedjelje slati ekskluzivne fotografije i snimke.

s2

Ona je prva novinarka iz Srbije koja je ušla u nedavno oslobođeni drevni grad.

Snage lojalne predsedniku Sirije Bašaru el Asadu potpuno su preuzele Palmiru iz ruku džihadista Islamske države.

Islamska država je tvrđavu Palmire osvojila 23. maja 2015. godine, podigla zastavu i uspostavila kontrolu nad drevnim gradom.

Džihadisti su uništili veliki dio kulturnog blaga grada koji se nalazi na listi svjetske baštine organizacije Unesko.

Sirijski predsjednik Bašar ae Asad rekao je da osvajanje Palmire od sirijskih snaga predstavlja uspjeh strategije sirijske vojske u borbi protiv terorizma.

Palmira se nalazi u sirijskoj pustinji, oko 200 kilometara sjeveroistočno od Damaska.

Grad je nekada bio jedan od najbitnijih centara u regionu i važna raskrsnica trgovačkih puteva. Oaza u kojoj se Palmira nalazi, s izvorima pijaće i tople vode, dosta je doprinijela tome da grad bude jedan od značajnih na Putu svile od Kine do Mediterana.

Poznat je kao grad bogate istorije i vrlo očuvanih antičkih građevina iz različitih istorijskih perioda. Zbog toga je bila jedna od najposjećenijih turističkih destinacija Sirije .

Njegovo originalno ime potiče iz aramejskog jezika i glasi Tadmor, što znači “palma”. Lokalno stanovništvo i dalje koristi naziv Tadmor.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/prva-novinarka-iz-srbije-usla-u-oslobodenu-palmiru/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])