U Gradišci i Srpcu Sava u porastu, upozorenje stanovništvu

Objavljeno: 7. 3. 2016 u 09:15h

Vodostaj rijeke Save u Gradišci i Srpcu u blagom je porastu i u mjestu Orubica zaplavljeno je 12 objekata, dok je u selu Bajinci onemogućen prilaz do četiri domaćinstva.

U Gradišci je vodostaj Save prešao kotu vanredne odbrane od poplave za 33 centimetra, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske. Jutros u 7.00 časova vodostaj je iznosio 763 centimetra, što je za dva centimetra više u odnosu na mjerenje od sinoć u 21.00 čas. Rijeka Sava se izlila u nebranjenom području.

U mjestu Orubica zaplavljeno je 12 objekata. Za sada je stanje pod kontrolom. I u Srpcu je nivo toka rijeke Save u blagom porastu i mjeren jutros u 7.00 časova iznosio je 882 centimetra, što je više za dva centimetra u odnosu na sinoć u 21.00 čas.

Premašena je kota redovne odbrane od poplave za 22 centimetra. U selu Bajinci u nebranjenom području onemogućen je prilaz do četiri domaćinstva, a pojavljuju se i podzemne vode. Vodostaji ostalih rijeka u Republici Srpskoj koje prate hidrološke službe variraju u normalnim granicama, navode iz Uprave civilne zaštite.

Upozorenje stanovništvu zbog visokih vodostaja Gradska uprava Bijeljine upozorila je danas stanovništvo naseljeno uz rijeke da zbog veoma visokih vodostaja Drine i Save ukloni materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

U saopštenju se navodi da se i dalje prognozira porast vodostaja Save i Drine, što će prouzrokovati izlivanje iz korita u nebranjenim područjima. U odnosu na juče, vodostaj Save viši je za 21 centimetar.

Vodostaj Drine je u znatnom porastu sa protokom od 1.428 metara kubnih u sekundi na Hidroelektrani “Zvornik” i tendencijom povećanja u toku dana. Vodostaj Save na vodomjernoj letvi u Rači jutros u 8.00 časova iznosio je 638 centimetara, a redovna odbrana od poplava uvodi se na 650 centimetara.

Vodostaj Drine u 7.00 časova iznosio je 349 centimetara na vodomjernoj stanici Radalj, što je porast od 38 centimetara u odnosu na jučerašnji dan i sa daljom tendencijom rasta. Redovna odbrana od poplava uvodi se pri vodostaju od 380 centimetara. Vodostaji ostalih manjih rijeka na teritoriji Bijeljine su u granicama normale.

“Nadležne službe u gradu prate stanje i shodno situaciji preduzimaće planirane mjere”, navodi se u saopštenju, uz poziv stanovništvu koje je naseljeno uz rijeke da prati stanje radi blagovremenog preduzimanja mjera samozaštite.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-gradisci-i-srpcu-sava-u-porastu-upozorenje-stanovnistvu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])