Osumnjičeni za terorizam: Ovo su lica bh. građana na Interpolovim potjernicama (Foto)

Objavljeno: 25. 2. 2016 u 13:37h

Interpol je objavio šest novih, “crvenih” potjernica na zahtjev Bosne i Hercegovine koja traga za ovih šest osoba, koje sumnjiči za terorizam i ilegalnom priključivanju ekstremističkim grupama, uglavnom tzv. Islamskoj državi (IS).

Tako je Interpol raspisao potjernice za Ramom Grahovićem (49) i Ibrom Ćufurovićem (21) iz Velike Kladuše,Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem(21) iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca.

Šesta potjernica raspisana je za državljaninom Saudijske ArabijeAhmed Zuhairi (50), koji je osuđen za teroristički napad u Mostaru i treba u zatvor.

Grahović se povezuje s vehabijskim vođom Huseinom Bilalom Bosnićem, koji je nedavno, podsjećaju iz Glasa Srpske, nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja boraca za sirijsko ratište. Uoči dolaska pape Franje u BiH u julu prošle godine, Grahović je objavio videozapis u kojem, s još nekim osobama, najavljuje pokolj širom BiH.

Ćufurović je na ratištu u Siriji, a i on je radio i živio kod Bosnića – u Siriju je navodno otišao direktno iz njegove kuće. Pečenković je otišao u Siriju krajem 2013, a odveo je i suprugu i dvojicu maloljetnih sinova, koji su se također pridružili IS-u. Neki tvrde da je poginuo prošle godine. Njegov sin Dino Pečenković dovezao je u Sarajevo napadača na Američku ambasadu Mevlida Jašarevića na dan kada je izvršen napad.

I Keserović je u Siriju otišao 2013. godine. On je jedan od aktera dvadesetominutnog propagandnog dokumentarca Islamske države posvećenog BiH, Kosovu i Sandžaku: “ISIS prijeti Balkanu: Ubijte ih, trujte…”

„Borite se tamo protiv njih. Ako možete, postavljajte im eksplozive u njihovim kućama. Uzmite otrov neki, stavite im u piće, u jelo… Neka crknu od muke i od otrova. Ubijajte ih gdje god stignete, po Bosni, po Srbiji, po Sandžaku“, glasio je poziv džihadista s tog videozapisa.

Mešanović je jedan od osnivača paradžemata u Gradačcu, a navodno je promijenio i ime. U Siriji je boravio u nekoliko navrata i vraćao se u Gradačac, gdje je posljednji put viđen 2014. godine.

Zuhairi, koji je zbog ratnih zasluga u Armiji RBiH dobio državljanstvo i pasoš BiH, odgovoran je za bombaški napad u Mostaru 14. septembra 1997.

Tada je u “golfu” eksplodirala bomba od koje je 56 stanova potpuno uništeno, a 29 osoba ranjeno. Zuhairi je to uradio da bi se osvetio Hrvatima, jer je bio zatvorenik HVO-a. On se nalazi u američkom vojnom zatvoru Gvantanamo na Kubi, pa je moguće da će biti izručen BiH.

Izvor: radiosarajevo.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/osumnjiceni-za-terorizam-ovo-su-lica-bh-gradana-na-interpolovim-potjernicama-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot