Od zemalja bivše Jugoslavije, BiH ima “najgori” pasoš

Objavljeno: 25. 2. 2016 u 15:38h

Konzultantska firma “Henley&Partners” objavila je listu najboljih i najgorih pasoša, baziranu na Indeksu viznih ograničenja.

Na vrhu liste nalazi se Njemačka s čijim pasošem se bez vize može ući u 177 zemalja od 218 na listi. Slijedi je Švedska sa 176 zemalja te Velika Britanija, Francuska, Italija, Španija i Finska sa 175 zemalja. Na dnu liste s “najgorim pasošima” nalaze se Somalija, Irak, Pakistan i Avganistan. BiH se na listi za 2016. nalazi na 85. mjestu.

“S porastom globalizacije, drugo ili treće državljanstvo mnogima otvara pristup globalnom tržištu”, navodi se u izvještaju.

Napominje se kako uprkos povećanoj mobilnosti i dalje postoje velike razlike među zemljama u slobodi putovanja.

“Potreba za vizom snažno se odražava na odnos među državama, njihove diplomatske odnose, međusobne vizne dogovore, bezbjednosne rizike te rizike kršenja viznih i imigracijskih pravila”, piše u izvještaju.

Lista zemalja s najboljim pasošima: 1. Njemačka 2. Švedska 3. Finska, Francuska, Italija, Španija i Velika Britanija 8. Belgija, Danska, Holandija i SAD 12. Austrija, Japan i Singapur 15. Kanada, Irska, Luksemburg, Norveška, Portugal, Južna Koreja, Švajcarska 22. Grčka, Novi Zeland 24. Australija 25. Malta 26. Češka, Mađarska, Island 29. Slovačka 30. Lihtenštajn, Malezija i Slovenija 48. Hrvatska 74. Srbija 76. Makedonija 80. Crna Gora 85. BiH

Izvor: index.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/od-zemalja-bivse-jugoslavije-bih-ima-najgori-pasos/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot