Deset najljepših dječjih imena koje smo posudili od Rusa

Objavljeno: 14. 2. 2016 u 11:08h

Rusi svijet nisu obogatili samo najvećim djelima klasične književnosti, nego i nekim od najljepših ženskih i muških imena vrlo popularnih i kod nas. A popularnost tih imena ne jenjava, pa roditelji i danas svojoj djeci često daju imena ruskog porijekla.

5 popularnih ženskih imena ruskog porijekla

Tatjana – ime koje znači vatrena kraljica. Skraćena verzija imena je Tanja.

Olga (Olja) – ime koje je među Ruse došlo u 9. stoljeću sa švedskim Vikinzima i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači zdrava, sretna, sveta.

Maša – nastalo je od imena Marija. Spominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je gospođa, a drugo ona koju Bog ljubi.

Nataša – ovo ime znači rođen, rodni, dan rođenja, rođendan, ali i Božena, Božica. Ime je u prošlosti davano djeci rođenoj na Božić.

Irina – značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači mir, spokojstvo.

5 popularnih muških imena ruskog porijekla

Boris – ime je zapravo skraćenica od slavenskog imena Borislav. Prvi dio imena dolazi od glagola boriti se, a drugi je morfem –slav, čest u slavenskim imenima.

Vanja – izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje – Bog je milostiv. Ovo ime je unisex, odnosno može biti muško i žensko.

Igor – ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingwar što znači branilac mora.

Aleksandar (Saša) – ime je stvoreno od glagola aléxo što znači branim i imenice anér (u genitivu andrós) što znači čovjek, junak.

Ivan – najtipičnije rusko ime koje je vijekovima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske obitelji. Znači Bog je milostiv.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/deset-najljepsih-djecjih-imena-koje-smo-posudili-od-rusa/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])